Recept na vynikajúcu hráškovú polievku vždy zahŕňa mäso. Môže to byť: jahňacie, hovädzie, bravčové alebo kuracie, ale aj skúsení kuchári v domácnosti vedia, že najchutnejšou možnosťou je klasická hrachová polievka s údeným mäsom. Ak sa budete držať krok-za-krokom tohto receptu, zistíte, že lepšie jedlo ste ešte v živote nejedli.
Ingrediencie:
- 0,5kg bravčových rebier
- 250g suchého hrášku
- 1 kus mrkvy
- 0,8kg zemiakov
- 1 trs zelene
- čierne mleté korenie podľa chuti
- 300g slaniny
- 1 kus cibuli
- 2 bobkové listy
- Slnečnicový olej podľa chuti
- Soľ podľa chuti
Príprava:
1.) Ako variť hráškovú polievku s údeným mäsom? Nasypte hrášok do misky a zalejte ho vodou. Odporúčame vám, aby ste túto zmes nechali odstáť 3 hodiny.
2.) Vodou zalejte aj bravčové rebierka. Varte ich asi hodinu, potom ich vyberte z nádoby a nechajte vychladnúť. Zbavte mäso kostí.
3.) Niekoľkokrát premyte hrášok chladnou vodou. Presypte ho aj s mäsom do vývaru, ktorý ostal po varení rebierok. Zmes nechajte variť asi 30 minút.
4.) Nakrájajte cibuľu, mrkvu a slaninu. Slaninové kúsky smažte na suchej panvici až na kôrku. Ku slanine pridajte pripravenú mrkvu a cibuľu, dolejte trošku oleja a opäť smažte.
5.) Ošúpané zemiaky nakrájajte na malé kocky a nasypte ich na do hrnca. Varte ich 5 minút. Zmes, ktorá vám ostala po smažení slaniny, pridajte do hrnca. Pridajte soľ a mleté korenie podľa chuti. Varte, kým nie sú zemiaky uvarené.
6.) Pár minút pred tým, ako je jedlo hotové, pridajte bobkový list. Vypnite plyn. Hrachovú polievku s údenými rebrami podávajte s nasekanou zeleňou.
Dúfame, že vás tento recept zaujal a neváhajte ho vyskúšať doma. Prajeme vám dobrú chuť!