Ak milujete chutné koláčiky, tento bdue váš favorit. Za recept ďakujeme pani Naďa Indruchovej.
Na cesto: 300 g hladkej múky 60 g krupicového cukru + 1 vanilkový 150 ml mlieka 1 vajce 20 g čerstvého droždia 50 g masla alebo Hery maslové 1/2 lyžičky soli
Na posýpku: 50 g masla, 50 g krupicového cukru 50 g hrubej múky A ešte: 500 g odpeckovaných zrelých čerešní a práškový cukor na finálnu úpravu Postup:
Z rozdrobeného droždia, lyžičky cukru, 2 lyžíc múky a 3 lyžíc mlieka vymiešame kvások a v teple ho necháme vzísť.
Do misy vsypeme zvyšnú múku a cukor. Pridáme vanilkový cukor, soľ, vajce, vzišiel kvások a rozpustený tuk. Prilejeme zvyšné mlieko a vypracujeme vláčne cesto. V teple ho necháme vykysnúť.
Čerešne umyjeme a v sitku necháme odkvapkať. Potom je odkôstkujeme. Zo surovín na drobenku vytvoríme rukami jednoducho drobenku.-)))). Vykysnuté cesto potrieme tukom (Hera, maslo, masť …)
vymastený klasický nízky plech a navlhčenými rukami roztiahneme ku krajom plechu. Pohážeme čerešňami a zasypeme posýpkou.
V rúre rozohriatej na 180 st. pečieme do zružoveniu okrajov koláča cca 20 minút. Po upečení necháme vychladnúť a pocukrujeme.