Recept:
Cesto:
1 kg polohrubej múky
5 PL kryštálového cukru
1/2 KL soli
1 kocka droždia 42 g
1 vajíčko, 1 žĺtok
1,5 dl oleja
7 dl vlažného mlieka
Posýpka:
5 PL kryštálového cukru
5 PL polohrubej múky
olej / koľko treba/
Ďalej budeme potrebovať:
2 7 dl fľaše odkostkovaných zaváraných sliviek
2 kusy tvaroh vo vaničke 50 dkg spolu
2 vanilky a olej na potretie cesta
Postup:
Z 1,5 dl mlieka, 1 ČL cukru a droždia si pripravíme kvások a necháme ho vykysnúť.
Všetky sypké suroviny zmiešame.
Do zvyšného mlieka pridáme vajíčka, rozhabarkujeme ich, pridáme vykysnutý kvások, zamiešame a vlejeme do múky, dobre premiešame a pridáme olej. Vypracujeme cesto a necháme ho 60 minút kysnúť
Cesto si rozdelíme na dve časti a každú vyvaľkáme na veľkosť plechu 30 x 40 cm a prenesieme na pomastený a múkou vysypaný pekáč.necháme 10 minút stáť, potom ho natrieme olejom, tvarohom a poukladáme rozpolené slivky, posypeme vanilkou a škoricou.
Pripravíme si mrveničku:
Múku s cukrom premiešame a pridáme toľko oleja, aby sa masa dala mrviť. Posypeme celý koláč,
Budeme mať dva pekáče, ktoré pečieme na 180°asi 30 minút.