Madeira je lahodná torta, ktorú si vychutná každý, kto má rád ovocné chute. Nie je príliš sladká, a preto chutí všetkým. Či už si popoludňajšiu kávu budete vychutnávať sami alebo prizvete priateľov, sladkú bodku v tomto podobe chutného dezertu ocenia všetci.
Čo budeme potrebovať:
PIŠKOT:
- 3 vajcia
- 1/4 šálky pšeničnej múky
- 3 lyžice zemiakovej múky
- 0,5 hrnčeka cukru
- 0,5 lžičky prášku do pečiva
KRÉM:
- 0,5 l mlieka
- 2 ploché lyžice zemiakovej múky
- 2 lyžice pšeničnej múky
- 200 g masla
- 4 lyžice cukru
PENA:
- 700 g čučoriedok *
- 1 gel-fix (na 1 kg ovoce) *
- 0,5 hrnčeka cukru
- + 1 balíček dlhých parížskych sušienok (200g)
Ako budeme postupovať:
1. Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny (trvá to najmenej 8-10 minút).
Pridáme preosiatu múku zmiešanú s práškom do pečiva.
3. Cesto vlejeme do formy vyloženej papierom a vložíme na 15 minút do rúry vyhriatej na 180 °C.
4. Pripravíme puding: v 0,5 hrnčeku mlieka dôkladne rozmiešame múky.
5. Zvyšok mlieka zvaríme s cukrom, potom tenkým prúdom prilejeme rozmiešané múky a intenzívne miešame, kým nevznikne hladký, hustý puding.
Pripravte penu: dajte bobule do hrnca (ak sú príliš suché, pridajte trochu vody) a priveďte ich do varu. Pridajte gél-fix a dobre premiešajte. Varte 1-2 minúty a potom odstavte, aby ľahko stuhol.
7. Pripravte krém: mäkké maslo utrite mixérom a potom pridávajte po 1 lyžici studeného pudingu, kým nevznikne hladký krém.
8. Pudingový krém dáme na piškótu.
9. Do krému vtlačte parížske piškóty.
10. Potrite čučoriedkovou penou a tortu dajte do chladničky – najlepšie cez noc. Pred podávaním ozdobíme vrch práškovým cukrom alebo rozpustenou bielou čokoládou.
VIDEO NÁVOD TU:
*Gél-fix môžete nahradiť 2 želé, potom pridajte menej cukru (alebo žiadny, ak nemáte radi príliš sladké torty)*Mám rada čučoriedky: používam tie z pohára z tohto receptu – môžete pridať aj mrazené – v prípade potreby pridajte trochu vody a postupujte podľa ďalších pokynov.
zdroj: prostyprzepisna.pl