Kto by to bol povedal, že aj bez rúry si môžete pripraviť lahodne chutné jablkové koláčiky. Výroba netrvá dlho a výsledok určite poteší nejedného člena rodiny.
Ak si pripravíte trochu viac cesta vopred a necháte ho v chladničke, môžete si koláče pripraviť aj tesne pred príchodom hostí.
Ingrediencie
- 500 g múky
- 15 g sušeného droždia
- 10 g prášku do pečiva
- 1 čl soli
- 3 pl cukru
- 1 vajce
- 200 ml mlieka
- 3 jablká
- Voda na potretie
- Cukor – na obalenie
- Rastlinný olej bez vône – na vyprážanie
Postup
Do múky pridajte prášok do pečiva, droždie, soľ, cukor a dobre premiešajte. Potom prilejte teplé mlieko, premiešajte, nechajte tekutinu vsiaknuť a následne ručne vymieste.
Cesto by malo byť pružné a nemalo by sa vám lepiť na ruky. Nechajte ho 30 minút odpočívať v miske zakrytou potravinárskou fóliou.
Cesto rozvaľkajte na tenký obdĺžnikový plát, poukladajte naň ošúpané jablká nakrájané na pásiky a zrolujte. Jablká nedávajte až do konca, aby ste roládu dôkladne zafixovali. Koniec rolády, kde už nie je žiadne jablko, potrite vodou, aby sa cesto dobre spojilo.
Vytvorenú roládu nakrájajte na plátky hrubé ako palec.
Kúsky poukladajte na mierne pomúčenú dosku, aspoň 1-2 cm od seba, a prikryte ich utierkou.
Rozohrejte si olej na panvici, znížte teplotu na stredne nízku a vložte do nej kúsky pripravenej rolády. Smažte z oboch strán do chrumkava, po niekoľkých minútach. Ak si želáte, môžu byť ešte chrumkavejšie, aj tak to však nebude trvať dlhšie ako 5 minút.
Cesto neabsorbuje veľa oleja, no aj napriek tomu môžete hotové kúsky utrieť papierovou utierkou. Zostáva už len obaliť každý kúsok do cukru z oboch strán a podávať. Prajeme vám dobrú chuť!