Tieto šišky budú vláčne a krásne nadýchané aj na druhý deň. Pri príprave tohto receptu použite pohár s objemom 250 ml.
Ingrediencie:
- 4 poháre hladkej pšeničnej múky (okolo 650g)
- 0,5 pohára cukru (okolo 100 g)
- 8 žĺtok
- 40 g droždia
- 80 g rozpusteného masla
- 300 ml teplého mlieka
- vanilkový struk alebo vanilková aróma
- štipka soli
- 2 lyžice rumu
- bravčová masť
- 400 g džemu
- 100 g nastrúhanej pomarančovej kôry
Droždie nasypeme do 50 ml teplého mlieka spolu s 2 lyžicami cukru a necháme na teplom mieste napučať. Do misky preosejeme múku, zvyšok cukru, soľ, žĺtka, vanilku alebo vanilkovú arómu, zvyšok mlieka a napučané droždie v mlieku. Vypracujeme hladké cesto, ktoré sa bude lepiť, no aj napriek tomu neprisypujeme viac múky.
Na záver zapracujeme aj zmäknuté maslo a miesime, až kým sa cesto nebude odliepať od stien misky. Potom pridáme alkohol a poriadne zamiešame.
Vyrobené cesto necháme nakysnúť na teplom mieste a prikryjeme ho látkovou utierkou.
Po nakysnutí cesto preložíme na pracovnú dosku posypanou múkou, spracujeme ho a rozdelíme na 19 častí (každá časť váži 60-63 g).
Každý kúsok roztlačíme dlaňou, naložíme naň džem a cesto zlepíme. Vypracovanú šíšku položíme na pomúčanú dosku zlepenou časťou a necháme postáť 0,5 hodiny. Bravčovú masť rozohrejeme na 175-180 stupňov, vložíme do nej šišky zlepenou časťou nahor a smažíme z každej strany 2 minúty. Ešte teplé šišky obalíme v cukre a posypeme pomarančovou kôrou.
Šišky môžeme poliať aj polevou, ktorú pripravíme zmiešaním:
- 1 pohára práškového cukru
- 1 lyžice horúcej vody
- 2 lyžíc citrónovej šťavy.
Zdroj: smakiweroniki.pl