Luxusná čokoládová torta s karamelom. Recept máme od cukrára a patrí medzi najlepšie torty

- Advertisement -

Výborná čokoládová torta s exkluzívnym karamelovým krémom OD PANI DANICE.

Suroviny na cesto

5 vajec

100 g kryštálového cukru

130 g hladkej múky

30 g čierneho kakaa

- Advertisement -

1 ČL rumovej esencie

štipku soli

50 g mletých vlašských orechov

Suroviny na krém

50 g kryštálového cukru

150 g šľahačky

- Advertisement -

50 g masla

250 g mascarpone

Suroviny na sirup

200 ml tekutej kávy

2 ČL vanilkového cukru

Suroviny na polevu

400 g čokolády

- Advertisement -

2 ČL masla

Postup:

Cesto si pripravíme nasledovne. Vajcia si rozdelíme na žĺtky a bielky. Do misky s bielkami dáme štipku soli, rumovú esenciu a vyšľaháme do peny. Potom pridáme cukor a pokračujeme v šľahaní, kým sa všetok cukor nerozpustí a nevznikne hustý sneh.

Do snehu potom po jednom pri nízkych otáčkach zašľahávame žĺtky. Nakoniec pridáme múku zmiešanú s kakaom, mleté vlašské orechy a špachtľou zapracujeme pohybmi zdola nahor. Formu s priemerom 25 cm si vystelieme papierom na pečenie, nalejeme do nej cesto a vložíme do predhriatej rúry na 180 °C.

Upečieme a keď nám po teste špajdľou na nej neostane cesto, korpus je hotový. Vypnite rúru, otvorte dvierka a nechajte v rúre ešte 5 minút. Potom formu s korpusom vyberte a nechajte vychladnúť, najlepšie na mriežke.

Ak by ste korpus hneď vybrali, horná časť by spľasla. Korpus vyberte z formy a po vychladnutí ho rozrežte na 4 rovnaké pláty. Pri rezaní si dajte pozor, pretože pláty budú dosť tenké.

Príprava krému. V nepriľnavom hrnci z nehrdzavejúcej ocele skaramelizujeme cukor. Je potrebné cukor neustále miešať, kým sa neroztopí a nebude mať medenú farbu. Potom ho odstavíme. Treba dať pozor, lebo cukor sa môže ľahko pripáliť. Do skaramelizovaného cukru pridáme šľahačkovú smotanu izbovej teploty.

Zľahka premiešajte a dajte naspäť na mierny oheň. Pridáme maslo a miešame, kým nezískame riedky kompaktný krém. Krém necháme vychladnúť. Po vychladnutí zhustne. Mascarpone by malo mať tiež izbovú teplotu a predtým, ako ho pridáme do karamelu je potrebné ho premiešať vidličkou. Postupne premiešavame s karamelom po lyžičkách a získaný krém odložíme zatiaľ do chladničky.

Príprava polevy. Čokoládu nalámeme na kúsky, pridáme k nej maslo a dáme do vodného kúpeľa. Miešame kým nevznikne kompaktná poleva a necháme ju vychladnúť.

Zostavenie torty. Prvý plát dáme na tanier, polejeme ho sirupom, ktorý nám vznikol zmiešaním kávy a vanilkového cukru.

Potom ho natrieme karamelovým krémom. Pokračujeme v tomto istom postupe a vrstvíme na seba pláty poliate sirupom a natreté krémom. Poslednú vrstvu krému polejeme polevou. Tortu necháme cez noc vychladiť, na druhý deň ju môžeme ozdobiť a podávať. Prajeme dobrú chuť!

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články