Fantastické cesto na závin s bielym jogurtom, ktoré je nesmierne vláčne a chutné. Tieto mini záviny na jeden ham sú hitom každej oslavy.
Skúste ich napríklad aj s tvarohovou alebo orechovou náplňou. Recept vymyslela pani Danica Lukáčová.
Potrebujeme:
1 kg múka hladká
200 g cukor kryštálový
2 dl olej
1 dl jogurt biely
2 ks bielky
cca 4,5 dl vlažné mlieko
Kôra z 1 citróna
42 g čerstvé droždie
1,5 KL soľ
Náplň:
500 g mak (mletý)
200-300 g (hnedý) cukor
1 balenie vanilkového cukru
300 ml vody
Strúhaná kôra z citrónu
Postup:
Kvasnice sme si dali napučať v 3 dl mlieka + 1 kl cukor. V samostatnej miske zmiešame múku, cukor a soľ. Potom pridáme nestrúhanú kôru z citróna a dobre v múke premiešame.
Následne pridáme olej, bielky, jogurt a napučané kvasnice. Zvyšných cca 1,5 dl mlieka pridávame postupne pri vypracovaní cesta. Cesto poriadne prehnetieme.
Vypracujeme mäkké cesto, ktoré pomocou múky premiesime do bochníka. Vrch poprášime múkou a necháme 1 hodinu na teplejšom mieste nakysnúť. Kým cesto kysne si pripravíme plnku.
Makovú náplň môžete pripraviť podľa toho, ako ju máte radi, ja robím takto: Z oboch druhov cukru a vody si uvaríme cukrový sirup a pridáme doň aj citrónovú kôru. Primiešame mletý mak a necháme vychladnúť.
Nakysnuté cesto vyklopíme na pomúčenu dosku a prekrojíme na 2 časti.
Cesto najprv rozťapkáme rukami a následne ho vyvaľkáme do tvaru obdĺžnika hrúbky cca 6 mm. Natrieme ho polovicou plnky a cesto zvinieme do „plochého“ závinu. To preto, aby závin nepraskol.
Ostrým nožom závin pokrájame na 5 cm široké kúsky/koláče – mini záviny. Koláče poukladáme na plech s papierom trocha ďalej od seba a natrieme žĺtkom, ktoré sme zmiešali s par kvapkami vody. Nenecháme podkysnúť, ale hneď dáme piecť do rúry, ktorú sme si už dopredu rozohriali na 190 °C na cca 25 minút.
Ak milujete pečenie aj vy, pozrite si našu kategóriu na najlepšie zákusky a dezerty na Slovensku.