Mama mi poradila úžasný recept na domáce makové slimáky. Sú lahodné a nepripália sa

- Advertisement -

 

Ingrediencie

  • 250 ml mlieka
  • 3 PL cukru
  • 6 g sušeného droždia
  • 3 PL slnečnicového oleja
  • 50 g rozpusteného masla
  • 2 vajcia
  • 1/4 ČL soli
  • 500 g hladkej múky

Plnka

  • 130 g maku
  • 2 PL cukru (prípadne viac, podľa chuti)
  • 50 g rozpusteného masla
  • 1 žĺtok
  • 1 PL mlieka

 

Postup

- Advertisement -

Do teplého mlieka pridajte 1 polievkovú lyžičku cukru a droždie. Premiešajte a nechajte odstáť 15 minút, kým sa nevytvoria bublinky.

Pridajte zvyšný cukor, vanilkový cukor, olej, rozpustené maslo, vajcia. Primiešajte a osoľte.

Postupne pridávajte múku a vypracujte si cesto. Nádobu s cestom prikryte a odložte na teplé miesto na 1 – 1,5 hodiny, aby nakyslo.

Medzitým si pripravte makovú plnku. Mak zalejte vriacou vodou a nechajte 10 – 30 minút postáť. Preceďte ho a vložte mixéra.

Pridajte cukor a mixujte. Mak môžete pomlieť aj ponorným mixérom alebo mlynčekom na mäso.

- Advertisement -

Vykysnuté cesto rozdeľte na dve polovice. Každú časť vyvaľkajte na vrstvu so šírkou približne 36 cm.

Potrite ju roztopeným maslom a naneste makovú plnku (s 2 cm odstupom od okraja).

Макові булочки. Простий рецепт домашньої випічки

Cesto následne zrolujte a rozdeľte na 9 kúskov – 1 kúsok by mal mať 4 cm.

Макові булочки. Простий рецепт домашньої випічки

- Advertisement -

Makové slimáky naukladajte na plech vystlaný papierom na pečenie. Potrite ich rozšľahaným žĺtkom  s 1 polievkovou lyžicou mlieka. Vložte do rúry predhriatej na 190 – 200 stupňov a nechajte piecť 20 minút.

Mierne ochladené slimáky podávajte s čajom alebo mliekom.

 

Zdroj: 

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články