Tento marhuľový koláč bude vďaka krupici neuveriteľne jemný a nadýchaný.
Krupica absorbuje nielen prebytočnú tekutinu, ale zabezpečí, aby bolo cesto elastickejšie.
Na prípravu si zvoľte zrelé a sladké ovocie. Úspech celého pečenia závisí od ich chuti. Marhule by nemali byť nahnité, ani príliš tvrdé a podľa potreby ich ošúpte.
Ingrediencie
- 70 g pšeničnej múky
- 180 g krupice
- 2 vajcia
- 70 g cukru
- 50g masla
- 230 ml kefíru
- 1 čl prášku do pečiva
- 4 marhule
Postup
Zmiešajte si krupicu s kefírom a zakryte ju fóliou. Krupica by mala byť nasiaknutá tekutinou a napučať.
Vajcia vyšľahajte s cukrom do biela. Marhule prerežte na polovicu a zbavte kôstok.
Do „vykysnutej“ krupice pridajte múku s práškom do pečiva, vaječnú zmes a rozpustené maslo. Vymieste si cesto.
Zapekaciu misu potrite trochou oleja, vylejte do nej cesto a navrch poukladajte polovičky marhúľ. Pečte 40-50 minút pri 165°C.
Pred podávaním môže byť marhuľový koláč bohato posypať práškovým cukrom. Môžete ho podávať s vyšľahanou smotanou a cukrom, prípade so šľahačkou alebo vanilkovou zmrzlinou.