Dve výborné a nenáročné zákusky , ktoré sa stali favoritom v našej rodine.
Mimóza rezy:
Prísady na cesto:
- 50 dkg hladkej múky
- 20 dkg masla
- 3 žĺtky
- 10 dkg práškového cukru
- Kyslá smotana podľa potreby
- 1 prášok do pečiva
- Štipka soli
Prísady na krém:
- 3 bal. vanilkového pudingu
- 1 plochá lyžica hladkej múky
- 6 dl mlieka
- 300 ml kyslej smotany
- 20 dkg masla
- 18 dkg práškového cukru
- Šťava a kôra s 1 citróna
Marhuľový lekvár a práškový cukor na ozdobu
Príprava:
Suroviny na cesto zmiešame s takým množstvom kyslej smotany aby sme dostali ľahko tvarovateľné cesto.
Cesto si rozdelíme na 4 časti. Ja som si pripravila papier na pečenie o rozmere 26×30 cm, 2 kusy. Kým sa mi jedno cesto pieklo, druhé som vaľkala. Papier som jemne pomúčila a vaľkala som na ňom, takto sa dajú ľahšie preložiť na plech. V predohriatej rúre som ich upiekla na svetlé pláty. (asi 8-10 min.)
Krém:
Pudingové prášky a múku rozmiešame v 1,5 dl mlieka, zvyšné mlieko dáme variť a uvaríme hustý krém.
Do horúceho pudingu zamiešame kyslú smotanu. Počas chladnutia premiešame niekoľko krát.
Maslo s cukrom vymiešame a pridáme do vychladnutého pudingu. Pridáme citrónovú kôru aj šťavu.
Postup pri dokončovaní:
Na prvý plát cesta rozotrieme polovicu krému. Položíme druhý plát a potrieme lekvárom. Položíme tretí plát a natrieme zvyšný krém, ktorý zakryjeme posledným plátom cesta. Odložíme na chladné miesto. Na druhý deň posypeme práškovým cukrom a krájame.
Škoricovo vanilkový rez
Prísady na 8 porcií
Cesto:
- 5 dkg masla
- 2 pl medu
- 18 dkg práškového cukru
- 2 vajíčka
- 2 pl nesladeného kakaa
- 45 dkg hladkej múky
- 1 čl sódy bikarbóny
- Štipka soli
- 1 čl škorice (nemusí byť)
Krém:
- 3 bal. vanilkového pudingu
- 1 plochá lyžica hladkej múky
- 6 dl mlieka
- 300 ml kyslej smotany
- 20 dkg masla
- 18 dkg práškového cukru
Príprava:
Cesto: Nad parou zohrejeme med, maslo, cukor a kakao.
Múku preosejeme so soľou a sódou bikarbónou. Môžete pridať aj škoricu. Zmiešame ju s vychladnutou medovou masou.
Cesto rozdelíme na tri časti a vytvarujeme z nich bochníky. Vložíme ich do chladničky na 30 min.
Bochníky vyvaľkáme na 30×20 cm veľké pláty a pečieme ich na opačnej strane plechu vymastenom maslom. 180°C asi 10 min.
Vychladnuté pláty cesta naplníme krémom a necháme zmäknúť na chladnom mieste.
Krém:
Pudingové prášky a múku rozmiešame v 1,5 dl mlieka, zvyšné mlieko dáme variť a uvaríme hustý krém.
Do horúceho pudingu zamiešame kyslú smotanu. Počas chladnutia premiešame niekoľko krát.
Maslo s cukrom vymiešame a pridáme do vychladnutého pudingu.
Recept od Janka Sedlák. (recepty nie sú vlastné, našla som ich na internete, len som ich trošku pozmenila.)