Famózne mimóza rezy a škoricovo vanilkový rez, 2 výborné zákusky, ktoré robím pri výnimočnej udalosti

- Advertisement -

Dve výborné a nenáročné zákusky , ktoré sa stali favoritom v našej rodine.

Mimóza rezy:

Prísady na cesto:

  • 50 dkg hladkej múky
  • 20 dkg masla
  • 3 žĺtky
  • 10 dkg práškového cukru
  • Kyslá smotana podľa potreby
  • 1 prášok do pečiva
  • Štipka soli

Prísady na krém:

  • 3 bal. vanilkového pudingu
  • 1 plochá lyžica hladkej múky
  • 6 dl mlieka
  • 300 ml kyslej smotany
  • 20 dkg masla
  • 18 dkg práškového cukru
  • Šťava a kôra s 1 citróna

Marhuľový lekvár a práškový cukor na ozdobu

- Advertisement -

Príprava:

Suroviny na cesto zmiešame s takým množstvom kyslej smotany aby sme dostali ľahko tvarovateľné cesto.

Cesto si rozdelíme na 4 časti. Ja som si pripravila papier na pečenie o rozmere 26×30 cm, 2 kusy. Kým sa mi jedno cesto pieklo, druhé som vaľkala. Papier som jemne pomúčila a vaľkala som na ňom, takto sa dajú ľahšie preložiť na plech. V predohriatej rúre som ich upiekla na svetlé pláty. (asi 8-10 min.)

 

- Advertisement -

Krém:

Pudingové prášky a múku rozmiešame v 1,5 dl mlieka, zvyšné mlieko dáme variť a uvaríme hustý krém.

Do horúceho pudingu zamiešame kyslú smotanu. Počas chladnutia premiešame niekoľko krát.

Maslo s cukrom vymiešame a pridáme do vychladnutého pudingu. Pridáme citrónovú kôru aj šťavu.

Postup pri dokončovaní:

- Advertisement -

Na prvý plát cesta rozotrieme polovicu krému. Položíme druhý plát a potrieme lekvárom. Položíme tretí plát a natrieme zvyšný krém, ktorý zakryjeme posledným plátom cesta. Odložíme na chladné miesto. Na druhý deň posypeme práškovým cukrom a krájame.

 

Škoricovo vanilkový rez

Prísady na 8 porcií

Cesto:

  • 5 dkg masla
  • 2 pl medu
  • 18 dkg práškového cukru
  • 2 vajíčka
  • 2 pl nesladeného kakaa
  • 45 dkg hladkej múky
  • 1 čl sódy bikarbóny
  • Štipka soli
  • 1 čl škorice (nemusí byť)

 

Krém:

  • 3 bal. vanilkového pudingu
  • 1 plochá lyžica hladkej múky
  • 6 dl mlieka
  • 300 ml kyslej smotany
  • 20 dkg masla
  • 18 dkg práškového cukru

 

Príprava:

Cesto: Nad parou zohrejeme med, maslo, cukor a kakao.

Múku preosejeme so soľou a sódou bikarbónou. Môžete pridať aj škoricu. Zmiešame ju s vychladnutou medovou masou.

Cesto rozdelíme na tri časti a vytvarujeme z nich bochníky. Vložíme ich do chladničky na 30 min.

Bochníky vyvaľkáme na 30×20 cm veľké pláty a pečieme ich na opačnej strane plechu vymastenom maslom. 180°C asi 10 min.

Vychladnuté pláty cesta naplníme krémom a necháme zmäknúť na chladnom mieste.

Krém:

Pudingové prášky a múku rozmiešame v 1,5 dl mlieka, zvyšné mlieko dáme variť a uvaríme hustý krém.

Do horúceho pudingu zamiešame kyslú smotanu. Počas chladnutia premiešame niekoľko krát.

Maslo s cukrom vymiešame a pridáme do vychladnutého pudingu.

 

Recept od Janka Sedlák. (recepty nie sú vlastné, našla som ich na internete, len som ich trošku pozmenila.)

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články