Bigos alebo bigus je tradičný pokrm z Východoeurópskej kuchyne. Predpokladá sa, že krajina jeho pôvodu korení u našich susedov v neďalekom Poľsku.
Tam ho podľa historických zdrojov priviedlo litovské knieža Vladislav Jagelovský, ktorý počas poľovania zbožňoval konzumovať tento pokrm.
Variant na jeho prípravu je nespočetne veľa, ale základnými surovinami každého receptu je kapusta a mäso. Hotový pokrm bude hustý, jemne kyslý s nádychom údenej arómy. Obvykle sa bigos pripravuje bez paradajok, ale pre kyslejšiu príchuť si ich môžete bez obáv pridať.
Potrebujete:
- 400g hovädzieho mäsa
- 2 cibule
- 2 paradajky
- 1kg bielej kapusty
- 1 mrkvu
- Mleté čierne korenie
- Slnečnicový olej
- Soľ
- Petržlenovú vňať
Postup:
Mäso si nakrájajte na kocky. Okrem hovädzieho mäsa môžete použiť aj slaninu alebo rebierka.
V hlbokej panvici alebo hrnci si na slnečnicovom oleji dozlatista pripravte mäso. Pridajte cibuľu a spoločne ich nechajte podusiť približne 8 minút. Mrkvu nakrájajte na plátky, vložte ju k mäsu a varte ďalších 8 minút. Osoľte, okoreňte a premiešajte.
Paradajky nakrájajte na malé kocky, pridajte ich k zmesi a nechajte dusiť 5 minút.
Narežte si kapustu, osoľte ju a ručne premiešajte. Chvíľu počkajte, kým pustí šťavu. Pridajte ju k mäsu a zelenine, prikryte pokrievkou a všetko poduste 50-60 minút. Čas od času premiešajte.
Ak obľubujete petržlenovú vňať, nasekajte ju a vmiešajte.
Najčastejšie sa bigos podáva s hriankami z bieleho alebo tmavého chleba. Čo sa týka pitného réžimu, k tomuto jedlu sa hodí vodka alebo iný alkoholický nápoj. Na zdravie a dobrú chuť!
zdroj:.