Škoricové slimáky sa stali klasickým sladkým dezertom zimných večerov.
Toto potešenie sa vyrába na základe maslového kysnutého cesta. Ako náplň môžete použiť tvaroh, bobuľovité ovocie a orechy. Dnes vám ponúkame klasickú verziu cukrovo-škoricovej plnky. Všetku sladkú polevu dopĺňa smotanový syr (mascarpone a pod.) Môžete použiť aj lacnejší tvaroh.
Ingrediencie:
- 250 ml mlieka
- 2 vajcia
- 220 g masla
- 520-600 g múky
- 100 g cukru
- 7 g droždia
- 200 g hnedého cukru
- 3 pl škorice
- 110 g smotanového syra
- 180 g práškového cukru
- 1,5 čl vanilkového extraktu
- 1,5 čl soli
Príprava:
Do mierne zohriateho mlieka pridajte droždie, ale nemiešajte. Zmiešajte 75 g mäkkého masla, cukor, vajcia, ½ lyžičky soli a mlieko. Dobre premiešajte.
Pridajte preosiatu múku a 10 minút mieste cesto. Potom pokvapkajte slnečnicovým olejom, prikryte potravinovou fóliou a nechajte 30 minút v teple.
Cesto rozvaľkajte na obdĺžnik s rozmermi 45 x 55 cm. Potrite ho 75 g masla. Zmiešajte hnedý cukor so škoricou a rovnomerne ho posypte na cesto.
Zrolujte, vytvorte roládu dlhú približne 45 cm a ostrým nožom ju narežte na 12 kúskov. Štvorcovú formu vymastite olejom, naukladajte slimáky a nechajte 45 minút odstáť, aby nakysli.
Predhrejte rúru na 200 stupňov a pečte 15 minút. Medzitým si zmiešajte syr, práškový cukor, vanilkový extrakt, štipku soli a 55 g masla. Vyberte koláč z rúry a po 15 minútach ho polejte pripravenou polevou.