Pripravte si jeden z najchutnejších, najšťavnatejších a najjemnejších koláčov s višňovou plnkou. Hodí sa nielen na posedenie ku káve, ale aj na oslavu s vašou rodinou či blízkymi priateľmi.
Potrebujete:
- 150 g mlieka, cukru a rastlinného oleja
- 320 g polohrubej múky
- 2 čl kakaa a prášku do pečiva
- 250 g mrazených čerešní
- 2 pl mlieka
Na prípravu krému potrebujete:
- 1 vajíčko
- 300 ml mlieka
- 90 g cukru
- 150 g masla
- 1 čl vanilínového cukru
- 20 g kukuričného škrobu
- 10 g múky
Na prípravu čokoládovej polevy:
- 80 g tmavej čokolády
- 1 čl masla
- 60-80 g smotany
Postup
Suroviny by mali mať izbovú teplotu.
Tip: Čerešne nerozmrazujte, iba ak je na nich veľa ľadu.
Bielky oddeľte od žĺtkov a vyšľahajte do nadýchaného stavu. Po častiach pridávajte cukor, až kým vám nevznikne hustá, pevná konzistencia.
Po jednom pridávajte žĺtky a šľahajte.
Po častiach prilievajte rastlinný olej a opäť šľahajte.
Múku zmiešajte s práškom do pečiva a preosejte. Postupne ju prisypte do zmesi a nezabudnite medzitým ani na mlieko.
Všetko opatrne premiešajte.
Cesto rozdeľte na 2 časti a jednu zmiešajte s kakaom a 2 lyžicami mlieka. Opäť premiešajte.
Formu na pečenie vysteľte papierom a vylejte do nej pripravené cesto. Zarovnajte a pridajte aj čokoládové cesto.
Do cesta následne ponorte čerešne, prípadne maliny.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 30 – 35 minút. To, či je koláč hotový, skontrolujte klasicky, pomocou špáradla.
Upečený koláč nechajte vychladnúť.
Na krém zmiešajte všetky ingrediencie okrem masla a za stáleho miešania povarte na miernom ohni.
Zmäknuté maslo vyšľahajte, asi 7 minút a následne ho po častiach pridajte do krému. Opäť šľahajte, až kým nezískate hladkú konzistenciu.
Krém natrite na koláč a zarovnajte ho.
Čokoládu roztopte v teplej smotane s maslom a miešajte dohladka.
Vrch torty polejte čokoládovou polevou – mala by byť mierne teplá, koláč nakoniec vložte na niekoľko hodín do chladničky.
Môžete ho nechať aj celú noc, ale na stuhnutie stačí aj niekoľko hodín.
Zdroj: povarlol.com