Voňavý makový závin patrí k obľúbeným dobrotám, avšak nie vždy je cesto vláčne a plnka bohatá a vlhká.
Vďaka tomuto receptu sa vám makovník určite podarí a s hrdosťou ho budete môcť servírovať hosťom, aj rodine píše portal napadovy!
Potrebujeme:
500 g polohrubej múky
1 dl slnečnicového oleja
100 g kryštálového cukru
1 kocku čerstvého droždia
štipku soli
300 ml mlieka
Na plnku:
220 g mletého maku
90 – 100 g kryštálového cukru podľa chuti
1 PL vanilkového cukru
citrónovú kôru z 1 citróna (bio)
100 ml mlieka
Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto.
Do misky si rozmrvíme droždie, pridáme asi lyžičku cukru, aj múky, zalejeme polovicou mlieka, vymiešame a necháme chvíľu stáť prikryté kuchynskou utierkou, aby sa aktivoval kvások.
Medzitým si do väčšej misy nasypeme preosiatu múku, ktorú zmiešame s cukrom, soľou a olejom. Premiešame, postupne zapracujeme kvások a vymiesime hladké cesto.
Necháme kysnúť prikryté utierkou na teplom mieste asi 30 minút.
Medzitým si pripravíme makovú plnku.
Ak ste nezohnali mletý mak, pripravte si ho tak, že ho nasypte do misky, zalejte vriacou vodou asi 2 – 3 cm nad mak a nechajte stáť asi 30 – 60 minút, aby ste ho zbavili prípadnej horkosti.
Potom vodu zlejte a mak rozmixujte tyčovým mixérom.
V hrnci si povaríme mlieko s cukrom, pridáme vanilkový cukor, pomletý alebo rozmixovaný mak, citrónovú kôru, povaríme pár minút a necháme vychladnúť.
Nakysnuté cesto si preložíme na pomúčenú pracovnú dosku, rozdelíme ho na 4 časti a každú z nich rozvaľkáme na obdĺžnik s hrúbkou asi 3 mm.
Rovnomerne potrieme pripravenou makovou plnkou, zrolujeme a preložíme na plech pokrytý papierom na pečenie, pričom vrch potrieme trochou oleja.
Kým sa nám rúra rozohreje na 200 °C, necháme makovníky ešte podkysnúť a potom pečieme približne 35 – 40 minút.
Hotový, do zlatista sfarbený závin vyberieme, môžeme posypať preosiatym práškovým cukrom a nakrájame.
Prajeme dobrú chuť!