Na túto dobrotu na Veľkú noc nemôžete zabudnúť. Miluje ju celá rodina
Recept:
1,2 kg polohrubej múky
2 vajíčka, 1 žĺtok
1/2 ČL soli
6 PL kryštálového cukru
1 a pol kocky droždia
6 dl mlieka
0,8 dkg masla
Na potieranie potrebujeme
1 vajíčko a 1 PL mlieka
Postup:
Pripravíme si kvások a necháme vykysnúť. Všetky sypké suroviny zmiešame. vajíčka rozhabarkujeme v mlieku a pridáme k sypkým surovinám, pridáme kvások a rozpustený tuk. Všetko premiešame a vypracujeme cesto, ktoré necháme kysnúť asi 1 hodinu.Vykysnuté cesto rozdelíme na dve časti.
Prvú časť rozdelíme na 7 dielov, z ktorých si vypracujeme 7 dlhých valčekov a spletieme ich do vrkoča.Prenesieme do pekáčika, vyloženého papierom na pečenie.
Druhú časť si rozdelíme na 7 dielov , tiež vypracujeme 7 dlhých valčekov a spletieme vrkoč, ktorý prenesieme do druhého pekáčika a necháme podkysnúť Lepšie je, keď koláče vykysnú ešte kým ich dáte do pece.
Necháme kysnúť 40 – 60 minút podľa vašej pece.
Tesne pred pečením potrieme koláč vajíčkom, do ktorého sme pridali 1 PL mlieka.
Pečieme 50 minút.Vkladáme do rúry nahriatej na 180°, a pečieme 20 minút.
Vtedy vrch prikryjeme papierom na pečenie alebo alobalom a pečieme ešte 20 minút pri tej istej teplote, potom teplotu znížime na 160° a pečieme ešte 10minút.
Odkryjeme papier a pozrieme sa, či je koláč pekne upečený. Ak nie, vypneme pec a necháme ho ešte 10 minút v peci.Koláč vyberieme z pece a potrieme vodou, do ktorej sme pridali 1 PL cukru.Necháme ho ešte 10 minút v pekáči, potom ho vyberieme na podložku a necháme voľne dýchať 60 minút,potom prikryjeme utierkou.