Nedávno som narazila na recept na tento koláč. Robila som ho už niekoľkokrát a je veľmi chutný. V mojej pokladnici zaujal čestné miesto. Odporúčam vám, aby ste si tento recept uchovali.
Na túto pochúťku sa používajú celkom dostupné suroviny, ktoré nájde v chladničke každá gazdinka. Tento koláč je ideálny na rodinné čajové večierky.
Suroviny na piškótový koláč:
cukor 200 – 250 g;
4 – 5 vajec (v závislosti od veľkosti);
kakaový prášok – 3 polievkové lyžice (s malým sklíčkom);
múka – 200 – 250 gr;
smotana (nie tuková) – 250 ml.
Prísady na krém:
Mlieko (2,5 – 3%) – 280 ml;
kokosové vločky – 230 g. (ak sú veľmi jemné, zvýšte množstvo na 50 – 60 g.);
maslo – 140 gr.
cukor – 150 – 180 g;
Začnime s prípravou koláča:
Vychladnuté vajcia rozbijeme do misy a začneme šľahať mixérom pri maximálnych otáčkach. Postupne pridávame cukor. Hmota by mala byť biela a mierne nadýchaná.
Múku a kakao preosejeme zvlášť. Začnite ju po malých častiach vmiešavať do vaječnej zmesi. Použite na to stierku. Cesto by malo byť nadýchané a homogénne.
Dno rozdelenej formy vyložte pergamenovým papierom, zľahka ho vymažte maslom, vložte cesto a vrch uhlaďte. Dajte ho piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov. Pripravenosť piškótového koláča skontrolujte špáradlom. Nechajte vychladnúť na mriežke.
Na prípravu krému vezmite malý hrniec, nalejte doň mlieko, pridajte cukor a maslo. Dajte na oheň a nechajte ho zapnutý, kým sa maslo úplne nerozpustí. Pridajte kokosové vločky a dobre premiešajte. Priveďte do varu a varte 10-15 minút. Krém priebežne miešajte.
Vychladnutú piškótu rozrežeme na polovicu a každú časť namočíme do krému. Smotanu môžete nahradiť aj cukrovým sirupom.
Na jeden koláč natrite všetok krém, uhlaďte ho a prikryte druhým. Vrch torty polejeme rozpustenou čokoládou alebo čokoládovou polevou.
Uložte alebo rozdeľte