Tieto čokoládové jednohubky sú ideálne ako občerstvenie ku kávičke, aj na slávnostný stôl.
Suroviny:
Na cesto:
3 vajcia
3 PL cukru
1 PL oleja
3 PL hladkej múky
kandizovanú pomarančovú kôru
Na sirup:
150 ml vody
100 g cukru
kandizovanú pomarančovú kôru
Na krém:
250 ml sladenej šľahačkovej smotany
3 žĺtky
4 PL cukru
5 g želatíny
vanilkovú esenciu
Na polevu:
100 g mliečnej čokolády
50 ml šľahačkovej smotany
Postup:
Ako prvé si pripravíme cesto. V miske s vyšľaháme bielky so štipkou soli na tuhý sneh. V druhej miske si zmiešame žĺtky s olejom a pomarančovou kôrou. Potom postupne primiešavame v malých dávkach sneh.
Keď je všetko dôkladne spojené, pridáme preosiatu múku a zapracujeme ľahkými pohybmi zdola nahor. Cesto si naplníme do zdobiaceho vrecka. Plech si vystelieme papierom na pečenie a naň tvarujeme kolieska.
Je potrebné medzi nimi nechať dostatok miesta, pretože sa pri pečení nafúknu. Vložíme ich do vyhriatej rúry na 150 °C a pečieme asi 15 – 20 minút, kým nebudú zlatisto hnedé. Po upečení necháme vychladnúť.
Sirup si pripravíme tak, že dáme do hrnca uvariť vodu s cukrom a pomarančovou kôrou, chvíľku povaríme a necháme vychladnúť.
Príprava krému: Želatínu zalejeme trochou studenej vody a necháme napučať. Žĺtky si vyšľaháme s cukrom do peny, potom ich povaríme v parnom kúpeli a neustále miešame. Odstavíme, pridáme želatínu a necháme vychladnúť na izbovú teplotu. Medzitým si vyšľaháme šľahačkovú smotanu na hustú šľahačku. Po vychladnutí žĺtkovej hmoty ju zmiešame so šľahačkou a dobre premiešame.
Teraz si zostavíme koláčiky. Polovicu cestových koliesok pokropíme sirupom, navrstvíme krém a priklopíme druhým cestovým kolieskom. Takto postupujeme, až kým sa nám neminú jednotlivé zložky. Nakoniec všetky koláčiky polejeme čokoládovou polevou, ktorú si pripravíme tak, že necháme rozpustiť čokoládu vo vodnom kúpeli, pridáme šľahačkovú smotanu a vymiešame. Necháme vychladnúť a potom lyžicou polievame.
Koláčiky necháme vychladiť asi 2 hodiny v chladničke a môžeme dať na stôl. Prajeme dobrú chuť!