nes si ukážeme recept na vynikajúci kakaový koláčik s jablkami a lahodnou náplňou. Neodolá nikto tejto dobrote! Receptík pochádza zo stránky
z-milosci-do-slodkosci.blogspot.com
Ingrediencie:
Piškóta:
- 6 vajec,
- pohár cukru,
- 3 polievkové lyžice zemiakovej múky,
- 3 polievkové lyžice pšeničnej múky,
- 2 lyžice prášku do pečiva,
- 2 polievkové lyžice kakaa,
- 2 polievkové lyžice repkového oleja,
- lyžica vody.
Jablková plnka:
- 1 kg jabĺk,
- svetlé želé (v mojom prípade oranžové),
- lyžica masla.
Krém:
- 1/2 litra mlieka,
- 2 žĺtky,
- 2 polievkové lyžice pšeničnej múky,
- 2 polievkové lyžice zemiakového škrobu
- 1/2 šálky práškového cukru
- 250 g masla.
Poleva:
- 50 g mlieka a 50 g tmavej čokolády,
- 1/2 lyžice masla
- 2 polievkové lyžice vody.
Spôsob prípravy:
1. Bielky vyšľaháme s cukrom, po jednom pridávame žĺtky. Počas miešania pri nízkej rýchlosti pridajte olej a vodu. Múku, prášok do pečiva a kakao preosejeme. Pridajte do cesta, jemne premiešajte vareškou. Cesto vylejeme do papierom vystlanej formy s rozmermi 25 x 36 cm. Pečieme asi 30-35 minút pri 180 stupňoch. Ochlaďte a nakrájajte na dve rovnaké časti.
2. Jablká ošúpeme a nastrúhame na strúhadle s veľkými okami. Dusíme s maslom na miernom ohni asi 8 minút. Pridáme práškové želé, premiešame a dusíme ďalšiu minútu. Odstavíme, necháme mierne vychladnúť. Nalejeme na prvý tortový vrch. Ochlaďte to.
3. V 150ml mlieka rozmiešame žĺtky a múku. Zvyšok mlieka prevaríme s práškovým cukrom. Do vriaceho mlieka pridáme rozmiešanú múku. Chvíľu povaríme, kým nezhustne. Zakryte potravinovou fóliou a nechajte vychladnúť. Maslo vymiešame, pridajte lyžicu studenej pudingovej hmoty. Krém dáme na jablkovú hmotu. Prikryjeme druhým piškotovým plátom a necháme vychladnúť.
4. Poleva: čokoládu rozpustíme v mlieku nad parou. Mierne vychladíme a natrieme na vrch koláča. Môžete jemne posypať drvenými mandľovými lupienkami. Nechame stuhnuť v chladničke.