Kondenzované mlieko je sladkosť, ktorá je vo väčšine rodín neúspešne zakázaná pre jej neuveriteľné množstvo cukru. No aj Vy s touto sladkou surovinou sem tam určite radi zhrešíte a odmení sa vám za to nielen maškrtné jazýčky detí, ale aj manžel. Tortu, ktorú Vám dnes predstavíme, je jednoduchá na prípravu, nepečie sa a je to tá najvhodnejšia sladkosť na všetky príležitosti. Aj na slávnostné!
Čo budete potrebovať
- 200 g maslových sušienok
- 3 vajíčka
- 250 g kondenzovaného mlieka
- 580 ml mlieka
- 1 balíček vanilkového cukru
- 200 g masla
- 4 PL práškového cukru
- 4 PL kakaa
Ako na to?
V hlbokej miske si rozšľahajte vajcia do hladka. Pridajte k nim 400 ml mlieka, kondenzované mlieko, cukor a vanilkový cukor. Všetky ingrediencie dôkladne premiešajte. Potom dajte zmes na mierny oheň a za stáleho miešania ju priveďte do varu. Varte ešte asi 2 minúty, kým krém nezačne mierne hustnúť. Potom ho odložte nabok.
Pripravte si kakaovú polevu. Zmiešajte 4 PL práškového cukru, kakao a 180 ml mlieka. Všetko spolu zmiešajte tak, aby v zmesi neboli hrudky. Opäť dajte zmes na oheň a miešajte kým sa poleva neuvaria a nevznikne homogénna zmes. Hotovú glazúru odstavte a nechajte vychladnúť.
Pokiaľ si chcete zaistiť, že sa poleva nebude roztekať, môžete do nej po uvarení pridať trochu masla. To ju po zatuhnutí udrží pohromade.
Maslo si nakrájajte na menšie kúsky a dajte ho do mikrovlnky alebo na oheň roztopiť. Zmiešajte ho s rozdrvenými sušienkami a odložte na niekoľko minút do mrazničky, aby maslo mierne stuhlo a pri formovaní netieklo.
Tortovú formu si medzitým vyložte papierom na pečenie. Sušienky po niekoľkých minútach vyberte z mrazničky a vyložte nimi dno tortovej formy.
Na ňu naneste krém z kondenzovaného mlieka a navrch vylejte čokoládovú polevu. Tortu dajte na niekoľko hodín schladiť, najlepšie však na celú noc.
Prajeme vám dobrú chuť 🙂