Neviete, čo s cuketou? Vyrobte z nej kandizované ovocie s akoukoľvek príchuťou.

- Advertisement -

Máte veľkú úrodu cukiet a už neviete, kam ich dať? Pripravte si z nich lahodnú pochúťku s minimom cukru a maximom živín – kandizované ovocie! Túto pochúťku môžete prispôsobiť vašim chutiam, obľúbeným farbám aj tvarom.

Ingrediencie

  • 1 kg cukety (olúpaná)
  • 200 g cukru
  • akákoľvek ingrediencie na dochutenie

Ďalšou výhodou tohto spôsobu prípravy cukety je, že je vhodný na použitie zrelších plodov, pretože si lepšie udržia svoj tvar.

Postup

- Advertisement -

Cuketu umyte, ošúpte, zbavte jadierok a nakrájajte. Môžete ich jednoducho nakrájať na kocky obyčajným nožom. Jediné pravidlo, ktoré je potrebné dodržať – dĺžka a hrúbka kúskov nesmie byť menšia ako 2-3 cm, pretože v procese varenia sa zmenšia o dvojnásobok.

Pripravené kúsky posypte cukrom a nechajte odstáť cez noc. Ak nemáte toľko času, môžete si vystačiť s niekoľkými hodinami, hlavnou vecou je, aby cuketa mala dosť času pustiť šťavu.

Keďže cuketa má neutrálnu chuť a dokáže perfektne absorbovať čokoľvek, pridajte do nej niečo, čo jej dodá chuť a vôňu. V tomto prípade to sú rozmixované brusnice a ananásová šťava. Pridajte to k cukete s cukrom  zosilňovače pridáme k cukete s cukrom a všetko dôkladne premiešajte.

- Advertisement -

Potom dajte hrniec s budúcim kandizovaným ovocím na oheň a keď začne všetko vrieť, znížte plameň a varte ešte 5-10 minút. Vypnite sporák a cuketu nechajte úplne vychladnúť. Potom ju opäť priveďte do varu, varte 5-10 minút a nechajte opäť vychladnúť. Tento postup opakujte najmenej trikrát, kým sa sirup takmer úplne neabsorbuje alebo neodparí.

Vychladnuté kandizované ovocie poukladajte na plech do sušičky alebo na pekáč do rúry, kde sa bude sušiť. Kandizované ovocie je možné sušiť prirodzene, napríklad na parapete. V rúre pri teplote 35-40 stupňov alebo na vhodnom režime v špeciálnej sušičke.

- Advertisement -

Ak je to žiaduce, posypte hotové kandizované ovocie práškovým cukrom.

 

Zdroj: cpykami.ru
- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články