Neviete čo uvariť na obed a nechce sa vám v kuchyni tráviť príliš veľa času? Vyskúšajte tieto ochutené mäsové guličky so zemiakovou kašou a šalátom z čínskej kapusty. Pokiaľ radi maškrtíte a zároveň ste vášnivým kuchárom či kuchárkou, budete mať z tejto novinky dozaista radosť.
Čo budeme potrebovať:
Na zemiakovú kašu:
- 700 g ošúpaných zemiakov
- 30 g mäkkého masla
- jeden žĺtok
- 50 g kys
- soľ – podľa chuti
- ½ lyžičky talianskych byliniek
Na mäsové guličky:
- 300 g mletého masa
- 1 cibule
- 100 g kys
- soľ, mleté čierne korenie – podľa chuti
- ½ čajovej lyžičky papriky
Na šalát:
- 200 g čínskej kapusty
- jedna veľká mrkva
- 150 g konzervovanej kukurice
- čerstvý petržlen – podľa chuti
- 2 lyžice majonézy
- 1 polievková lyžica kyslej smotany
- 2 strúčiky cesnaku
- jedna lyžička cukru
- ½ lyžičky soli
- mleté čierne korenie – podľa chuti
- 1 lyžica citrónovej šťavy
Ako budeme postupovať:
1. Pripravte zemiakovú kašu: Olúpané zemiaky nakrájajte na kúsky a dajte ich do hrnca. Zalejte vodou a podľa chuti osoľte. Varte, kým nie sú hotové.
2. Uvarené zemiaky vyberte z vody. Veľmi dobre ich roztlačte šťuchadlom a potom ich zmiešajte s mäkkým maslom, strúhaným syrom a talianskymi bylinkami. V prípade potreby pridajte trochu soli.
3. Potom, čo zemiaková kaša trochu vychladne, pridajte k nej žĺtok. Veľmi dobre premiešajte.
4. Zo zemiakovej kaše vytvarujte 7 zhruba rovnakých guličiek a potrite si ruky olejom.
5. Pripravte mäsové guličky: Do hlbokej misy vložte mleté mäso, cibuľu roztlačenú v mixéri, syr nastrúhaný najemno, papriku, soľ a mleté čierne korenie podľa chuti. Všetko premiešajte a prehneťte rukami.
6. Z mäsovej zmesi vytvarujte 7 zhruba rovnakých fašírok a potrite si ruky olejom.
7. Zostavte pokrm: Zemiakové gule položte na okrúhly, olejom vymastený plech s priemerom 24 cm. Trochu ich rukou sploštite a potom do stredu každého z nich urobte pohárom jamku. Nakoniec povrch „hniezd“ uhlaďte rukami tak, aby na nich nevznikli praskliny.
8. Mäsové guličky položte na zemiakové hniezda.
9. Plech vložte do rúry vyhriatej na 180 °C. Program zdola nahor, umiestnite ho na prostredný stojan. Pečte 40 minút.
10. Vyberte z rúry a podľa potreby posypte nasekaným kôprom. Nechajte mierne vychladnúť.
11. Medzitým pripravte šalát: Čínsku kapustu nakrájajte na pomerne silné prúžky (môžete nahradiť zeleným šalátom, ak chcete). Vložte ich do hlbokej misy.
12. Pridajte soľ a cukor. Kapustu premiešajte a prehneťte rukami.
13. Mrkvu nastrúhajte na strúhadle, ktoré ju premenia na dlhé tenké prúžky (môžete ju nakrájať nožom).
14. Nasekajte petržlenovú vňať.
15. Do misy s pripravenou kapustou pridajte plátky mrkvy, rozdrobenú petržlen, kukuricu, cesnak prelisovaný lisom na cesnak, citrónovú šťavu, kyslú smotanu, majonézu a mleté čierne korenie podľa chuti. Premiešajte