Opitý Izidor ako torta. Zaručene sa podarí na prvýkrát a budete sa zalizovať

- Advertisement -

Potrebujeme:

Cesto:

4 ks vajce

200 g cukor kryštálový

50 ml olej

100 ml vlažná voda

- Advertisement -

250 g múka polohrubá

1 bal. prášok kypriaci do pečiva

3 PL kakao

Orechová plnka:

200 g mleté orechy

- Advertisement -

4 PL cukor práškový

100 ml rum

Čokoládový krém:

4 ks vajce

200 g cukor hnedý

- Advertisement -

2 PL kakao

50 g čokoláda horká

1 ČL esencia vanilková

200 g maslo

Čokoládová poleva:

100 g čokoláda

20 g Cera

1 PL olej

(na potretie) lekvár marhuľový

Postup:

Cesto:

Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme vodu a olej, nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Cesto nalejeme do formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. V pôvodnom recepte bol plech o veľkosti 34×25 cm, ak nechcete tortu.

Plnka:  Mleté mandle zmiešame s práškovým cukrom a rumom.

Čokoládový krém: Celé vajcia, kakao, vanilkovú esenciu (nemusí byť) a cukor šľaháme aspoň minútu mixérom (aby sa nám z toho nespravila praženica) a hneď dáme misu nad paru a šľaháme krém do zhustnutia (malo by to vyzerať ako redší puding). Ja som varila 35 minút na miernom ohni. Asi po 15 minútach varenia prihodíme čokoládu.

Misu s uvarenou čokoládovou plnkou dáme späť do mixéra a sem tam premixujeme, aby skôr vychladla a do vychladnutej som primiešala maslo a vyšľahala hladký a nadýchaný krém.

Z upečeného korpusu som strhneme papier, “vršok” zrezala a pekne zarovnaný vrátime do formy.

Na korpus som natrieme lekvár a orechovú plnku

A na to ešte čokoládový krém. Necháme celé schladiť cez noc.

Na druhý deň potrieme čokoládovou polevou.

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články