Potrebujeme:
Cesto:
4 ks vajce
200 g cukor kryštálový
50 ml olej
100 ml vlažná voda
250 g múka polohrubá
1 bal. prášok kypriaci do pečiva
3 PL kakao
Orechová plnka:
200 g mleté orechy
4 PL cukor práškový
100 ml rum
Čokoládový krém:
4 ks vajce
200 g cukor hnedý
2 PL kakao
50 g čokoláda horká
1 ČL esencia vanilková
200 g maslo
Čokoládová poleva:
100 g čokoláda
20 g Cera
1 PL olej
(na potretie) lekvár marhuľový
Postup:
Cesto:
Celé vajcia vyšľaháme s cukrom do peny, prilejeme vodu a olej, nakoniec už len ručne primiešame preosiatu múku s kakaom a kypriacim práškom. Cesto nalejeme do formy s priemerom 26 cm vystlanej papierom na pečenie a dáme piecť do rúry vyhriatej na 180 stupňov cca 30 minút. V pôvodnom recepte bol plech o veľkosti 34×25 cm, ak nechcete tortu.
Plnka: Mleté mandle zmiešame s práškovým cukrom a rumom.
Čokoládový krém: Celé vajcia, kakao, vanilkovú esenciu (nemusí byť) a cukor šľaháme aspoň minútu mixérom (aby sa nám z toho nespravila praženica) a hneď dáme misu nad paru a šľaháme krém do zhustnutia (malo by to vyzerať ako redší puding). Ja som varila 35 minút na miernom ohni. Asi po 15 minútach varenia prihodíme čokoládu.
Misu s uvarenou čokoládovou plnkou dáme späť do mixéra a sem tam premixujeme, aby skôr vychladla a do vychladnutej som primiešala maslo a vyšľahala hladký a nadýchaný krém.
Z upečeného korpusu som strhneme papier, “vršok” zrezala a pekne zarovnaný vrátime do formy.
Na korpus som natrieme lekvár a orechovú plnku
A na to ešte čokoládový krém. Necháme celé schladiť cez noc.
Na druhý deň potrieme čokoládovou polevou.