Tieto palacinky sú úplne iné, ako tie, na ktoré ste zvyknutí! Mäkké, super nadýchané a pórovité, pôvodom sú z arabských krajín Maghrebu (severná Afrika) a vyzerajú ako špongia s dierkami.
Počas pečenia bude vaša kuchyňa voňať, akoby ste boli v pekárni. Tieto palacinky môžete jesť s rôznymi plnkami, pretože majú neutrálnu chuť, a na ich prípravu nepotrebujete vajcia ani mlieko.
Najobľúbenejšou plnkou k týmto palacinkám je ale zmes medu a rozpusteného masla najlepšie v rovnakom pomere. Skúste si aj vy pripraviť túto neobvyklú pochúťku!
Potrebujete
- 360 g jemnej krupice
- 1 čl soli
- 1 pl cukru
- 1 pl hladkej múky
- 1 čl sušeného droždia
- 700 ml teplej vody (40°С)
- 15 g prášku do pečiva
- 1 čl jablčného octu
Postup
- Zmiešajte si všetky suché prísady (krupicu, soľ, cukor, múku, droždie), okrem prášku do pečiva. Prilejte 700 ml teplej vody. Miešajte to ponorným mixérom po dobu 3 – 5 minút, aby sa všetky zložky čo najlepšie prepojili.
- Cesto v miske prikryte utierkou a nechajte 10 – 15 minút odstáť, aby droždie začalo účinkovať.
- Po 15 minútach pridajte jablčný ocot, prášok do pečiva a premiešajte. Zmes začne naberať na objeme. Zapnite si plameň na sporáku a položte naň nepriľnavú panvicu.
- Cesto nalievajte do rozohriatej panvice, pečte ho iba z jednej strany, kým sa na ňom neobjavia charakteristické dierky. Keď už cesto nie je navrchu surové, ale zospodu vidíte mierne opečenú farbu, je čas, aby ste palacinku preložili na tanier.
- Malý trik: tieto palacinky musíte piecť na vychladnutej panvici. Preto po každej palacinke nalejte do panvice trochu studenej vody, nechajte ju v nej na pár sekúnd a vylejte.
Hotové palacinky sa dajú naťahovať ako špongia. Môžu byť dokonca použité ako základ pre pizzu! Doprajte sebe a svojim blízkym neobvyklé bezmäsité jedlo.
zdroj: youtube.com