4 famózne recepty z rómskej kuchyne. Budete sa zalizovať, aké sú chutné

- Advertisement -

Výrazné oblečenie, hlasné piesne, gitary a zlato … S čím si spájate Rómov? Možno vás prekvapí, ale títo ľudia sú známi nielen svojím temperamentom, ale aj kultúrou stravovania. Rómske gazdinky sú schopné štyrmi rukami nakŕmiť ľudí na veľkej svadbe.

Najčastejšie pripravujú pokrmy z kuracieho, jahňacieho a hovädzieho mäsa. Tí, ktorí žijú v blízkosti lesa, lovia zajace a inú zver.

Pikantná polievka

 

Ingrediencie

- Advertisement -
  • 1 paprika
  • 250 g hovädzieho mäsa
  • 250 g bravčového mäsa
  • 4 zemiaky
  • 1 cibuľa
  • 1 čili paprička
  • 250 ml suchého červeného vína
  • 200 g údenej slaniny
  • 2 pl paradajkovej pasty
  • 250 g konzervovanej fazule v omáčke
  • Soľ, čierne korenie, červené feferónky podľa chuti

Postup

Obyčajnú papriku a čili papričku nakrájajte na malé kocky. Cibuľu olúpte a taktiež nakrájajte na kocky. Slaninu nasekajte na prúžky a opečte ju v hrci na slnečnicovom oleji spolu s cibuľou v hrnci.

Mäso nakrájajte na kocky, preložte do hrnca a osmažte vo vlastnej šťave s cibuľou. O niečo neskôr pridajte obe papriky. Keď je mäso hnedé, zalejte ho vínom a nechajte dusiť na miernom ohni.

O pár minút neskôr pridajte paradajkovú pastu alebo paradajky samotné, nakrájané na kocky. Následne si ošúpte zemiaky, nakrájajte ich na kocky a pridajte do hrnca.

Celú zmes zalejte vodou a povarte 15 minút, kým zemiaky nie sú mäkké a polievka trochu nezhustne. Nakoniec do polievky pridajte fazuľu z konzervy spolu s omáčkou.

- Advertisement -

Do hrnca znovu prilejte trochu vody, nechajte polievku zovrieť. Dochuťte soľou a korením. Varte ešte pár minút a vypnite. Podávajte s čerstvými nasekanými bylinkami podľa chuti.

Cigánske medailóniky

Ingrediencie

  • 750 g bravčového mäsa
  • 100 g slnečnicového oleja
  • 75 g masla
  • 75 g šunky
  • 75 g údeného hovädzieho jazyka
  • 250 g čerstvých húb
  • 10 krajcov bieleho chleba
  • 2 pl múky
  • 25 ml brandy
  • 250 g hnedej omáčky
  • 250 ml vína
  • soľ
  • mleté ​​čierne korenie
  • petržlen podľa chuti

Postup

Bravčové mäso rozdeľte na rovnaké stredne veľké kúsky tak, aby konečný výsledok bol 2 kúsky na 1 porciu. Osoľte a obaľte v múke, opečte na rozpálenom slnečnicovom oleji, zalejte vínom a trochou hnedej omáčky.

- Advertisement -

Mäso opečte na miernom ohni. Huby nakrájajte na štvrtinky a orestujte ich na masle. Šunku a jazyk nakrájajte na prúžky a taktiež osmažte na masle.

Uvarte zvyšnú hnedú omáčku a pridajte do nej vyššie uvedené restované prísady. Omáčku osoľte, okoreňte, polejte koňakom a duste ďalších 20 minút na miernom ohni.

Odrežte si kôrky z chleba a a opečte ho na panvici. Mäso naukladajte na opečené kúsky chleba, polejte omáčkou s hubami, šunkou a jazykom.

Hnedá omáčka

Ingrediencie

  • 2 pl masla
  • 2 pl múky
  • 0,5 l vody
  • 1 bobkový list
  • 1 pl smotany
  • Soľ, mleté čierne korenie

Príprava

Maslo rozpustite a múku popražte do zlatista. Za stáleho miešania ju zrieďte vodou (alebo vývarom). Skombinujte ingrediencie, povarte ich na miernom ohni, pridajte soľ, korenie, bobkový lisy a smotanu.

Boršč

Ingrediencie

  • 600 g bravčového mäsa
  • 400 g zemiakov
  • 400 g kapusty
  • 400 g repy
  • 100 g bravčovej masti
  • 4 paradajky
  • 3 mrkvy
  • 3 cibule
  • 2-3 bobkové listy
  • 2 l vody
  • mletá červená paprika podľa chuti
  • soľ

Postup

Do cigánskeho boršču sa tradične dáva nielen bravčové, ale aj jahňacie, kuracie, králičie mäso alebo divina. V tomto prípade sa použije len jeden druh mäsa. Bravčové mäso nakrájajte na malé kúsky a poduste ho na prudkom ohni, kým nepustí tuk.

Keď je mäso chrumkavé, preložte ho do misy. Mrkvu očistíme spolu so zemiakmi, cibuľu a cvikly ošúpte a nakrájajte na prúžky. Nakrájajte kapustu a paradajky narežte na veľké kolieska.

Všetku zeleninu, okrem paradajok, orestujte osobitne na panvici s bravčovou masťou. Potom ju vložte do veľkého hrnca, podlejte trochou vody a duste na miernom ohni 20 – 25 minút.

Opečené mäso s paradajkami duste na panvici. Túto zmes preložte do hrnca so zeleninou. Všetko zalejte vriacou vodou, okoreňte podľa chuti a duste pod pokrievkou na miernom ohni 25 – 30 minút.

 

Zdroj: sovkusom.ru

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články