Kapustová polievka je mimoriadne obľúbené jedlo slovanských národov. Milujú jej aromatickosť, kyslosť a sýtosť.
Ideálne je polievku variť s bravčovými rebrami, ktoré ju mimoriadne prevoňajú a ochutia. Prinášame recept do 5 l hrnca.
Ingrediencie:
- 700 g bravčových rebier
- 500 g zemiakov
- 500 g kyslej kapusty
- 80 g pšena
- 150 g cibule
- 150 g mrkvy
- 50 g paradajkového pretlaku
- 1 lyžička mletej papriky
- soľ a čierne korenie
- 2 bobkové listy
- 2 strúčiky cesnaku
- slnečnicový olej
Postup:
Rebierka si nakrájame a necháme ich variť vo vode. Nezabudneme osoliť.
Cibuľu si nakrájame nadrobno a osmahneme na slnečnicovom oleji dosklovita. Mrkvu nastrúhame nahrubo, pridáme ju k cibuli a dusíme asi 5-7 minút.
Z kapusty vytlačíme prebytočnú šťavu a pokrájame ju na menšie kúsky. Pridáme ju k cibuli a mrkve. Všetko dusíme ďalších 30 minút a pravidelne miešame. Potom prilejeme paradajkový pretlak a mletú papriku. Varíme ešte 5 minút.
Pšeno premyjeme vriacou vodou. Potom pšeno opäť vriacou vodou zalejeme a necháme napučať za 25-30 minút.
Zemiaky ošúpeme a nakrájame na kocky. Mäsový vývar okoreníme a v prípade potreby aj osolíme. Pridáme zemiaky a keď budú mäkké, pridáme aj uvarené pšeno. Dodáme podusenú zeleninu, bobkový list, prelisovaný cesnak a povaríme. Polievku môžeme podávať s kyslou kapustou či kôprom.
Zdroj: tesciowagotuje.pl