Vývar zlejeme, mäso a kožky poriadne umyjeme, hrniec tiež.
K mäsu nalejeme také množstvo studenej vody, aby bolo ponorené, ja som dala 8 litrov.
Menej vody je stále lepšie. Potrebujeme, aby huspenina poriadne stuhla.
Pridáme čierne korenie celé, nové korenie, po 8 guľôčok, bobkový list, 3 kusy polievkovú lyžicu octu a soľ asi 3 PL..
Záleží aké chute obľubujeme, dosoliť môžeme aj pri degustovaní. Pomaly varíme , vývar bublá.. Počas varenia priebežne odstraňujeme penu.
Po 3 hodinách pridáme očistený cesnak a cibuľu, môžeme aj koreňovú zeleninu – mrkvu, petržlen a zeler.
Pridáme ešte polievkovú lyžičku octu a povaríme 30 minút. Huspenina sa tým ešte viac vyčistí.
Či je huspenina dostatočne tuhá zistíme tak, že si malé množstvo odoberieme na tanierik a na chladnom mieste by nám mala za pár minút stuhnúť.
Uvarené koleno, paprčky, kože vyberieme a necháme trochu vychladnúť. Mäso pooberáme od kosti a nakrájame na menšie kocky.
Do misiek, tanierov alebo aj na pekáč rozvrstvíme mäso a zalejeme cez husté sito precedeným vývarom.