Mäkké a nadýchané cesto, jemná maková plnka – tip na vynikajúci závin.
Ingrediencie na cesto
- 125 g polohrubej múky
- 3,5 g droždia
- 10 g cukru
- Štipka soli
- 75 ml sladkej smotany
- 10 g roztopeného masla
Pri príprave náplne potrebujete
- 150 g maku
- 50 g cukru
- 1 bielko
- 150 ml smotany
Postup
Na potretie jedného závinu potrebujete 1 žĺtok. Ak chcete pripraviť viac závinov, zvýšte množstvo ingrediencií.
Múku preosejte a zmiešajte s cukrom, droždím a soľou.
Smotanu mierne zahrejte – môžete ju nahradiť plnotučným mliekom.
Nalejte ju do suchých surovín a vypracujte jemné, ťahavé cesto.
Pridajte rozpustené maslo a zamieste si cesto.
Nádobu s cestom zakryte uterákom a nechajte na teplom mieste, kým cesto nezväčší svoj objem o dvojnásobok.
Mak zalejte vodou a priveďte ho k varu, znížte teplotu a varte 10 minút. Mak zbavte vody.
Zmiešajte ho so smotanou a za stáleho miešania varte 10 minút.
Mak následne zmiešajte s cukrom a vyšľahajte mixérom. Nechajte ho vychladiť.
Pracovnú plochu posypte múkou, preneste na ňu cesto a vyvaľkajte ho.
Makovú plnku spojte s bielkom a vymiešajte. Plnku rozmiestnite na cesto a zrolujte ho.
Počkajte 30 minút.
Žĺtok zmiešajte s pár lyžicami vody, premiešajte a potrite závin.
Rúru predhrejte na 180 stupňov, vložte do nej závin a pečte 20 – 25 minút.
Zdroj: youtube.com