Hovorí sa, že najlepšia omáčka je vyrobená z bielych hríbov, podpňoviek alebo kuriatok. Áno, lesné huby majú silnejšiu arómu, ktorá ovplyvňuje chuť hotového jedla.
Aby bola hubová omáčka naozaj voňavá a chutná, musí obsahovať mliečny výrobok. Môže to byť šľahačka, kyslá smotana alebo mlieko.
Ingrediencie
- 300 g šampiňónov
- 100 g masla
- 2 cibule
- 200 ml mlieka
- 3 pl múky
- 300 ml vody
- soľ podľa chuti
- nové korenie podľa chuti
- bobkový list
Postup
Cibuľu ošúpte a nakrájajte na malé kocky.
Vezmite panvicu s hrubými stenami, vložte tam maslo a potom nakrájanú cibuľu. Cibuľu duste na miernom ohni 5 minút za stáleho miešania.
Kým sa cibuľa smaží, umyte huby a nakrájajte ich na plátky. Pridajte ich na panvicu s cibuľou. Okoreňte a nechajte podusiť 10 minút. Postupne huby začnú vypúšťať tekutinu.
Do panvice pridajte vodu a bobkový list. Nechajte omáčku povariť 10-15 minút.
Medzitým si do misky s mliekom nasypte múku a vareškou alebo vidličkou všetko premiešajte. Dbajte na to, aby sa múka úplne spojila s mliekom a neostali vám žiadne hrudky.
Nalejte mliečnu zmes do panvice. Pridajte soľ a korenie podľa chuti. Ak máte radi pikantnejšie chute, skúste pridať feferónku. Panvicu prikryte pokrievkou, počkajte, kým sa uvarí a duste ďalších 10 minút na miernom ohni.
Do hotovej omáčky môžete pridať svoju obľúbenú zeleninu. Vďaka tomu bude ešte voňavejšia. Hubová omáčka sa hodí k zemiakom, cestovinám a kaši. Dobrú chuť!
Zdroj: mirhitrostey.com