Život bez dezertov je nudný a neznesiteľný. Zlepšia našu náladu, potešia chuťové bunky, vyčaria úsmev na tvári a okrem toho, vytváranie netypických dezertov ohromí aj našu estetickú dušu.
Dnes vám ponúkame recept na tvarohovo-čokoládový dezert, ktorý nielen, že chutí úžasne a vyzerá ako majstrovské dielo, nemusíte ani pri jeho príprave tráviť hodiny. Vaši hostia si hneď vypýtajú recept!
Cesto
- 50 ml mlieka
- 2 PL kakaa
- 150 g masla
- 180 g múky
- 3 vajcia
- 1 ČL prášku do pečiva
Plnka
- 4 vajíčka
- 120 g práškového cukru
- 700 g tvarohu
- 200 g smotany
- 125 g masla
- 2 PL múky
- 1 PL vanilkového extraktu
Poleva
- 100 g čokolády
- 50 g masla
Pokojne môžete smotanu nahradiť jogurtom a vanilkový extrakt vanilkovým cukrom. Tvaroh je možné zameniť za ricottu alebo mascarpone, potom však zredukujte množstvo smotany.
Postup
Mlieko, kakao, cukor a maslo dajte do hrnca a varte, kým sa všetky zložky nerozpustia a nezjednotia. Potom zmes odstráňte z ohňa a nechajte vychladiť.
Do vychladenej zmesi pridajte múku, prášok do pečiva a vajcia. Všetko premiešajte metličkou alebo elektrickým mixérom pri nízkych otáčkach.
Formu na pečenie vysteľte alobalom alebo papierom na pečenie. Cesto na neho rovnomerne vylejte, vložte do rúry predhriatej na 180 stupňov a pečte asi 25 minút.
Po uplynutí času vyberte cesto z rúry a nechajte ho trochu vychladiť. Následne ho vyberte z formy a nechajte ho odstáť, aby úplne vychladlo.
Na plnku si vymiešajte maslo s práškovým cukrom a žĺtkami.
Pridajte po častiach tvaroh a smotanu. Šľahajte kým nezískate jednotnú konzistenciu.
Nezabudnite ani na zvyšné bielka a vanilkový extrakt. Všetko dobre vyšľahajte a vložte do chladničky.
Čokoládové cesto si narežte na 10 rovných pásov s jednotnou šírkou.
Opäť si vezmite plech na pečenie, vysteľte ho potravinárskou fóliou alebo papierom na pečenie. Začnite na plech ukladať pásy cesta, najskôr po okrajoch, potom do stredu. Je dôležité, aby ste medzi nimi mali rovnakú vzdialenosť.
Voľné miesta medzi pásmi z cesta vyplňte tvarohovou plnkou. Najľahšie vám to pôjde pomocou cukrárenskej striekacej pištole alebo obyčajným plastovým sáčkom.
Teraz pokračujte druhou vrstvou. Upečené cesto ukladajte na to miesto, kde sa nachádza tvarohový krém. Medzery opäť vyplňte spomínaným krémom.
Maslo a čokoládu si rozpustite vo vodnom kúpeli. Najlepšie je použiť mliečnu a horkú čokoládu v rovnakom pomere. Potrite ňou koláč a vložte do chladničky na 30 minút.
Ak nechcete použiť polevu, môžete si čokoládu nastrúhať a posypať ňou koláčik. Ďalej si vystrihnite papierové pásiky, položte ich na koláč ako šablónu a štvorčeky posypte práškovým cukrom. Hotovo!
Dobrú chuť!