Veľa ľudí má k pečienke odpor pre jej špecifický pach alebo konzistenciu, keď je nesprávne pripravená. Ale my vám prezradíme spôsob, ako pripraviť pečienku tak, že ju zjedia aj jej zarytí odporcovia. Tieto triky vám zabezpečia, že bude pečienka extra jemná a voňavá!
Pečienka obsahuje veľa prospešných látok pre naše zdravie a preto by sme ju nemali z jedálnička úplne vyškrtnúť. Tieto rady a recepty vám zaručia, že bude všetkých chutiť…
Základná pečienka
Tento klasický recept spočíva v tom, že sa pečienka krája na veľmi tenké prúžky, nakorení sa a potom sa nechá odležať v chladničke.
Potrebujeme:
500 g pečienky
1/2 ČL čierneho korenia
1 – 2 strúčiky cesnaku
soľ podľa chuti
1 veľkú cibuľu
2 PL olivového oleja
Postup:
Dbáme na to, aby sme pečienku dobre umyli a nakrájali na veľmi tenké prúžky. Tie vložíme do misky, kde ich okoreníme, osolíme a pridáme cesnak. Dobre premiešame, dôkladne zakryjeme a necháme v chladničke stáť asi 15 – 20 minút. Potom ju vyberieme, na panvicu dáme olivový olej a všetky prúžky pečienky orestujeme. Pridáme nakrájanú cibuľu a keď je cibuľa priehladná, odstavíme zo sporáka. Hotovo, môžeme ju servírovať.
Táto metóda je jednoduchá a zabezpečí, že pečienky bude naozaj chutná. Vďaka tomu, že je nakrájaná na tenké prúžky absorbuje oveľa viac chuti a vonia lákavo.
Filety z pečene (marinované v mlieku)
Pri tejto metóde docielite maximálnu jemnosť pečienky.
Potrebujeme:
500 g pečienky
2 strúčiky cesnaku
240 ml mlieka
1/2 ČL korenia a byliniek podľa vkusu
2 cibule
soľ podľa chuti
2 PL olivového oleja
Postup:
Pečienku dáme do misky, pridáme koreniny, bylinky a dobre premiešame. Následne ju zalejeme mliekom a vložíme do chladničky na 2 – 3 hodiny. Po uplynutí tejto doby pečeň z mlieka vyberieme a umyjeme. Potom ju ešte osušíme papierovými utierkami.
Na panvicu dáme olej a rozohrejeme na strednom ohreve. Pridáme pečienku a smažíme ju z každej strany asi 1 – 2 minúty. Vyberieme ju na tanier a na tú istú panvicu vložíme cibuľu nakrájanú na prúžky. Vložíme k nej pečienku, aby dostala ešte lepšiu chuť a môžeme servírovať.
Pri tejto metóde je rozhodujúci čas marinovania. Aby ste ešte zvýraznili jej chuť, môžete ju nechať namočenú v mlieku až do druhého dňa.
Pečienka v omáčke z bieleho vína
Potrebujeme:
500 g pečienky
1 pohár bieleho vína
2 PL octu
1 veľkú cibuľu
1 – 2 paradajky
nakrájanú petržlenovú vňať
2 strúčiky cesnaku
olivový olej, soľ a čierne korenie podľa chuti
Príprava
Pečienku umyjeme a nakrájame na 2 cm veľké kúsky. Všetko kúsky dáme do nádoby, do ktorej nalejeme ocot, pridáme cesnak, soľ, korenie a dobre premiešame. Vložíme do chladničky aspoň na 1 hodinu. Po uplynutí tejto doby si na panvicu pridáme olej a dáme orestovať cibuľu.
Panvicu necháme na miernom ohni, kým nie je cibuľa do istej miery priehľadná. Pridáme nakrájanú paradajku, petržlenovú vňať a ešte pár minút restujeme. Po 2 minútach pridáme pečienku a ak pustila šťavu, necháme ju restovať, až kým sa všetka šťava neodparí. Je dôležité nechať pečienku priľnúť k panvici, čo spôsobí, že skaramelizuje a zvýrazní chuť. Potom pridáme pohár vína a oheň stíšime.
Je dôležité nechať pečeň priľnúť k panvici, čo spôsobí, že skaramelizuje a zvýrazní chuť. Potom pridáme pohár vína a oheň stíšime. Dôležitým krokom je jemné miešanie, kým sa časť vína neodparí, čo môže travať 8 – 10 minút. Po čase trochu ochutnáme a podľa potreby osolíme alebo okoreníme. Hotovo. Môžete ju servírovať s obľúbenou prílohou.
Vyskúšajte niektorý z hore uvedených spôsobov prípravy a uvidíte, že takto pripravená pečienka má zrazu úplne iný gastronomický rozmer. Prajeme dobrú chuť!