Pripravte si chutnú zmes z rôznych druhov zeleniny, ktorá bude mierne korenistá, pikantná, aromatická a hustá. Môžete ju podávať s rôznymi mäsovými jedlami alebo ju natrieť na hrianky či pridať do sendvičov.
Potrebujete
- 2 kg cukiet
- 200 g mrkvy
- 200 g sladkej papriky
- 1 kg paradajok
- 3 čili papričky – podľa chuti
- 3 hlávky cesnaku
- 140 g paradajkovej pasty
- 120 g rastlinného oleja
- 100 g cukru
- 80 ml octu
- Soľ
Postup
Cuketu a mrkvu nakrájame na kúsky.
Rada: ak je cuketa mladá, potom semená neodstraňujte, ak nie, radšej sa ich zbavte.
Paradajky zaparte vriacou vodou a zbavte šupky.
Pomocou mlynčeka na mäso pomelieme všetku zeleninu a preneste to do hrnca.
Priveďte to do varu na prudkom ohni a za občasného miešania povarte 20 minút.
Pridajte tam cukor, paradajkovú pastu, rastlinný olej a soľ podľa chuti.
Po zovretí povarte 10 minút a podľa chuti pridajte čili papričky.
Varte ďalších 10 minút, pridajte nasekaný cesnak a ocot, priveďte to k varu a povarte 5 minút.
Prelejte to do sterilizovaných nádob a uzatvorte vekami, pretočte dnom nahor, zabaľte do utierok a nechajte tak, kým úplne nevychladnú.