Takýto boršč ste ešte nemali! Voňavý, mierne sladký, stredne pikantný pokrm dokonale spestrí váš jedálniček. Hoci príprava nie je ani rýchla a ani z minima ingrediencií, výsledok bude stáť určite za to a každý kto k vám príde, sa bude zaujímať o recept.
Ingrediencie
- 900 g hríbov
- 2 mrkvy
- 1 červená repa
- 4 cibule
- 300 g šampiňónov
- 300 g bielej kapusty
- 250 g paradajok vo vlastnej šťave
- 200 g sušených sliviek
- 1 pl octu
- 1 pl cukru
- 2-3 strúčiky cesnaku
- Soľ
- Čierne mleté korenie
- Čili papričky (podľa chuti)
Postup
Hríby ošúpte a nakrájajte na malé kúsky. Preneste ich do veľkého hrnca.
Nakrájajte dve cibule a pridajte ich k hubám. Nalejte tam dva litre vody a pridajte 1 lyžičku soli. Priveďte to k varu, znížte plameň a bez toho, aby ste to prikrývali pokrievkou, nechajte variť asi 2 hodiny. Hotový vývar preceďte.
Vopred sparené sušené slivky nakrájajte na štvrtiny.
Pripravte si zeleninu: surovú ošúpanú repu a mrkvu nakrájajte na pásiky, cibuľu – na polovičné krúžky, paradajky vo vlastnej šťave a šampiňóny – na malé kocky. Nakrájajte aj kapustu na menšie časti.
V hrnci zmiešajte repu, mrkvu a paradajky. Pridajte soľ, cukor, ocot a čili. Pridajte naberačku hubového vývaru a dajte dusiť.
Keď zelenina začne vrieť, pridajte cibuľu a varte ďalších 20 minút.
Pridajte kapustu a huby.
Po 20 minútach pridajte sušené slivky a zalejte zvyšným hubovým vývarom.
Boršč priveďte k varu a následne pridajte celú hlávku cesnaku. Pokračujte vo varení ďalších 30 minút.
Na vyrovnanie chuti pridajte do hubového boršču malý kúsok masla. Prajeme vám dobrú chuť!