Bez ohľadu na to, ako veľa sa hovorí o výhodách kuracích pŕs, mnoho ľudí radšej preferuje stehná. Mäso je šťavnatejšie, môže sa piecť aj variť. Obzvlášť chutné sú pečené kuracie stehná v omáčke so zeleninou. Tento recept sa rýchlosťou blesku stane obľúbeným aj medzi členmi vašej rodiny.
Zelenina bude nasiaknutá šťavou z mäsa, pretože sa restuje na panvici hneď po kurati. Ľahkú sladkosť jedlu dodá medovo-sójová omáčka. Nie je žiadnym tajomstvom, že tieto ingrediencie sú považované za perfektný doplnok ku kuraciemu mäsu. Vyskúšajte a presvedčte sa sami!
Potrebujete:
- 5 ks kuracích stehien
- 4-5 ks zemiakov
- 2 pl olivového oleja
- 1 cibuľa
- 100 ml sladkej čili omáčky
- 3 pl sójovej omáčky
- 1 čl oregana
- 12 ks mrkvy
- 1 pl masla
- 4 strúčiky cesnaku
- 90 ml medu
- 2 pl citrónovej šťavy
- 0,75 čl dijonskej horčice
- soľ, korenie
Postup
Stehná potrite soľou, korením a oreganom. Nechajte 10 minút marinovať. Potom na panvici, ktorá je vhodná aj na pečenie v rúre, rozohrejte olivový olej a maslo a na prudkom plameni opečte mäso do zlatista.
Zemiaky ošúpte a nakrájajte na veľké kocky. Mini mrkvu rozdeľte na polovicu. Nakrájajte cibuľu, cesnak a petržlen.
Kurča preložte na tanier, znížte plameň na stredný stupeň a na zvyšnom oleji poduste cibuľku, približne 2-3 minúty. Pridajte zemiaky a mrkvu, soľ, smažte 8 minút a miešajte každé 2 minúty.
Nalejte med do čistej panvice a nastavte stredný plameň. Pridajte sladkú čili omáčku, sójovú omáčku, citrónovú šťavu a horčicu. Omáčku za občasného miešania priveďte do varu a varte 2 minúty.
Pridajte cesnak a prípadne aj petržlenovú vňať, premiešajte a varte 2 minúty. Potom stehná vráťte do panvice, pridajte omáčkou a vložte ju do rúry predhriatej na 200 stupňov na 25-35 minút.
Skvelá možnosť na obed alebo večeru. Mäso s prílohou môžete doplniť zeleninovým šalátom. Zmiešajte 1 uhorku, 100 g hlávkového šalátu, 125 g mozzarelly, 1 avokádo a 200 g cherry paradajok. Všetko dochuťte citrónovou šťavou a olivovým olejom, podľa chuti osoľte. Dobrú chuť!