Recept na krásne nadýchané cesto rovno pripravené na pečenie koláčov

- Advertisement -
brown pastry on brown wooden trayUnsplash

Ingrediencie:

  • 250 ml vody
  • 250 ml mlieka
  • 1 vajce
  • 1 ČL soli
  • 1 PL cukru
  • 800 g hladkej múky
  • 2 ČL sušeného alebo 15 g čerstvého droždia
  • 4 PL rastlinného oleja

Postup

Preosejte múku. Cukor zmiešajte s droždím a pridajte trochu teplej vody. Rozpustite droždie, predajte 2 lyžice múky a nechajte kysnúť 15 – 20 minút prikryté utierkou.

Zmes preneste do veľkej nádoby, prilejte vodu a mlieko, rozšľahané vajce a soľ. Všetko premiešajte a postupne pridávajte múku – miešajte vareškou.

Pracovnú plochu posypte múkou, vypracujte cesto, kým nezmäkne a neprestane sa lepiť na ruky.

- Advertisement -

Nalejte rastlinný olej, pár lyžíc a vymiešajte.

Nádobu s cestom prikryte utierkou a nechajte kysnúť 1,5 – 2 hodiny na teplom mieste.

Cesto vypracujte rukami, ktoré si predtým potrite olejom. Vložte ho späť do nádoby, zakryte a nechajte ešte 1 hodinu. Z cesta si môžete vyrobiť akékoľvek koláče s rôznymi plnkami.

Zdroj:

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články