Na prípravu budete potrebovať:
- 470 – 490 g hladkej múky
- 60 ml vody
- 18 g čerstvého alebo 6 g sušeného droždia
- 3 vajcia
- 8 g soli
- 85 g medu
- 60 ml rastlinného oleja
- Vajíčko a mlieko na potretie
Postup
Zmiešajte teplú vodu s droždím, pridajte pár lyžíc preosiatej múky, premiešajte, zakryte a nechajte pôsobiť 15 minút.
Vajíčka rozšľahajte so soľou, pridajte med alebo cukor a vymiešajte dohladka.
Nalejte rastlinný olej, kvások a premiešajte.
Po častiach nasypte múku a vypracujte cesto. Je možné, že budete potrebovať menej múky. Cesto by malo byť pevné, ale zároveň mäkké a elastické.
Prikryte ho uterákom a nechajte 2 hodiny na teplom mieste.
Pracovnú dosku si posypte múkou, položte naň cesto, vyvaľkajte ho a rozdeľte na 2 časti – na 2 vianočky.
Jednu časť rozdeľte na 4 časti – na 4 pletence, druhú – na 6 pletencov.
Každú časť vyvaľkajte na najtenšiu vrstvu, zrolujte a vytvorte vrkôčiky.
Plech vysteľte papierom na pečenie a položte naň obe vianočky. Prikryte ich potravinovou fóliou a počkajte 30 minút.
Následne ich potrite rozšľahaným vajcom a mliekom. Posypte ich sezamovými semiačkami, prikryte fóliou a nechajte 2 hodiny pôsobiť.
Napokon si rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 35 minút.