Recept na lahodné vianočky s príjemnou vôňou medu – toto cesto je lahodné aj niekoľko dní

- Advertisement -

Na prípravu budete potrebovať:

  • 470 – 490 g hladkej múky
  • 60 ml vody
  • 18 g čerstvého alebo 6 g sušeného droždia
  • 3 vajcia
  • 8 g soli
  • 85 g medu
  • 60 ml rastlinného oleja
  • Vajíčko a mlieko na potretie

Postup

Zmiešajte teplú vodu s droždím, pridajte pár lyžíc preosiatej múky, premiešajte, zakryte a nechajte pôsobiť 15 minút.

Vajíčka rozšľahajte so soľou, pridajte med alebo cukor a vymiešajte dohladka.

- Advertisement -

Nalejte rastlinný olej, kvások a premiešajte.

Po častiach nasypte múku a vypracujte  cesto. Je možné, že budete potrebovať menej múky. Cesto by malo byť pevné, ale zároveň mäkké a elastické.

Prikryte ho uterákom a nechajte 2 hodiny na teplom mieste.

Pracovnú dosku si posypte múkou, položte naň cesto, vyvaľkajte ho a rozdeľte na 2 časti – na 2 vianočky.

Jednu časť rozdeľte na 4 časti – na 4 pletence, druhú – na 6 pletencov.

- Advertisement -

Každú časť vyvaľkajte na najtenšiu vrstvu, zrolujte a vytvorte vrkôčiky.

Plech vysteľte papierom na pečenie a položte naň obe vianočky. Prikryte ich potravinovou fóliou a počkajte 30 minút.

Následne ich potrite rozšľahaným vajcom a mliekom. Posypte ich sezamovými semiačkami, prikryte fóliou a nechajte 2 hodiny pôsobiť.

Napokon si rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte  35 minút.

- Advertisement -

Zdroj:

- Advertisement -
Miška Dobráková
Miška Dobráková
Ahoj som Miška a milujem varenie a super nápady. Som rada, že môžem písať pre portál NápadyaRady.sk Určite si prečítajte ďalšie zaujímavé články.

Súvisiace články

Najčítanejšie články