Dnes vám prezradíme niečo o typickom gréckom pokrme, ktorý už stihol obletieť celý svet a vrátil sa vrátil do svojej vlasti.
Podobá sa veľmi hustej omáčke, ale ubezpečujeme vás, že ju stačí jesť len s lyžičkou. Reč je o slávnom gréckom recepte tzatziki.
Pôvodne bol nazvaný mittico a tak ako aj dnes, aj vtedy sa vyrábal z gréckeho jogurtu a uhoriek.
Potom si ho vypožičali Turci, podobný pokrm sa objavil v Iraku, a svoje miesto si našlo dokonca aj v Indii! Po tom, ako sa recept vrátil do svojej vlasti, získal svoj známy názov. Po celom svete je omáčka z jogurtu a uhoriek považovaná za jednu z najchutnejších a najzdravších.
Ingrediencie
- 250 g jogurtu
- 2 uhorky
- 0,5 čl rasce
- Zelená cibuľka
- 10 g koriandru
- 2 strúčiky cesnaku
- Kôpor (voliteľné)
- Soľ
Postup
Zahrejte si suchú panvicu a zľahka si na nej opražte rascu po dobu dvoch minút. Následne ju vysypte do hlbokej misky.
Opláchnite si bylinky (3 vetvičky koriandru, kôpru a jednej stonky cibule) a nakrájajte ich čo možno na najmenšie kúsky. Pridajte ich k opraženej rasci.
Uhorky zbavte šupky, nastrúhajte ich na hrubšie kúsky a vložte do misky. Pridajte pretlačený cesnak – jeho prítomnosť je voliteľná, počet strúčikov závisí od vašich preferencií.
- Pridajte jogurt, soľ a všetko premiešajte. Servírujte ihneď, je nutné, aby nestáli dlho vonku pri izbovej teplote.
Prajeme vám dobrú chuť!