Dnes vám prinášáme jeden špeciálny recept, ktorý je najčastejšie používaný vo francúzskej kuchyni. Chutný, bohato krémový dezert, ktorého nikdy nieje dosť! Oplatí sa urobiť hneď väčšiu porciu.
Prísady:
- 1 bal. lístkového cesta (z obbchodu)
- cukor
- voda
Plnka:
- 500 ml mlieka
- vanilková aroma podľa chuti
- 3 žltky
- 125 g cukru
- 10 g škrobu (krémový prášok)
- 50 g hladkej múky
- 100 g masla
Príprava:
Lístkové cesto položíme na plech vyložený papierom na pečenie, potrieme vodou a posypeme cukrom. Zakryjeme papierom na pečenie a na vrch položíme ďalší plech. Trošku pritlačíme vrchný plech, takto nám spodné cesto nevyrastie počas pečenia a ostane pekné rovné. Pečieme 15 minút v predohriatej rúre, na 200°C.
Cesto vyberieme, odstráníme vrchný plech aj papier, cesto otočíme, potrieme vodou a posypeme cukrom. Vrátíme papier aj plech a vložíme nazad do rúry na 10 minút.
Pripravíme si krém: Dáme variť 350 ml mlieka, žltka si vymiešame s cukrom a van. cukrom, pridáme zvyšné mlieko, škrob a múku. Ke´d nám začne mlieko vrieť, primiešame túto zmes a počas stálého miešania uvaríme hustý puding. Po vychladnutí primiešame maslo.
Upečené cesto prekrojíme na tri rovnaké časti. Jedno cesto necháme v celku a druhé dva prekrojíme na 5 častí, aby sa nám zákusok dal ľahšie krájať.
Spodný celý plát potrieme krémom, poukladáme ďalší plát, potrieme a položíme posledný plát. Vrchný plát môžeme potrieť zvyšným krémom alebo čokoládovou polevou, mliečnou alebo bielou. Zdobiť môžeme aj polevou z práškového cukru s vodou, ktorú ešte postriekáme čokoládou.
Dezert vložíme na noc do chladničky a môžeme podávať!