Ako dlho pečiete koláč? Dnes vám ponúkame recept na skvelý medovník od našich severných susedov.
Vyžaduje si to trochu času, ale výsledok stojí za to!
Ingrediencie na cesto:
- 100 g masla
- 120 g cukru
- 3 vajíčka
- 250 g medu
- 1 ČL jedlej sódy
- 350 g hladkej múky
Krém:
- 500 ml 33%-35% smotany na šľahanie
- 750 g 30%-40% smotany
- 120 g práškového cukru
- 1 PL vanilkového extraktu (alebo koňak)
- 2 balíčky smeta-fix
Postup
Všetky ingrediencie na cesto (okrem múky) vložte do menšieho hrnca a následne do vodného kúpeľa (vo veľkom hrnci uvarte vodu a vložte naň menší hrniec s cestom).
Za stáleho miešania to nechajte roztopiť, povarte 5 minút a odstavte z plameňa.
Postupne za stáleho miešania pridávajte múku. Cesto bude riedke, ako keby ste pripravovali piškót. Nezľaknite sa. Hrniec s cestom prikryte pokrievkou a vložte do chladničky na 8-12 hodín. Po odstátí cesto trochu zhustne.
Rozdeľte si ho na 8 rovnakých kusov, nechajte si 2 – 3 kúsky, zvyšok odložte do chladničky, aby nestihli zmäknúť, kým sa upečú prvé kúsky.
Vyvaľkajte si ich na papieri na pečenie, inak sa vám budú ťažko prekladať na plech, pretože cesto je veľmi jemné.
Na pečenie potrebujete 3 ks papiera, na dvoch si striedavo vyvaľkáte a upečiete cesto a na treťom ho necháte vychladnúť.
Papier nezabudnite poprášiť múkou a pri vaľkaní ju pridajte podľa potreby. Cesto bude mäkké a trochu lepivé, preto si ruky a valček poprášte múkou.
Na papieri si vyvaľkajte kúsok cesta, pomocou pokrievky si z neho vyrežte kruh s priemerom 25 cm a spolu s papierom ho preložte na plech.
Cesto pečte spolu so zvyškami vo vyhriatej rúre na 180 stupňoch približne 5 minút.
Postup opakujte so všetkými kúskami cesta. Zatiaľ čo sa jeden kúsok pečie, druhý medzitým vyvaľkajte na ďalšom papieri.
Upečené kúsky cesta nechajte vychladiť, odrezky vložte do mixéra a rozmixujte ich na menšie kúsky, nie na prášok. Posypete nimi vrch koláča.
V mixéry si vyšľahajte chladenú smotanu na šľahanie – približne 1 minútu, postupne pridávajte 2 vrecúška smeta-fix a pokračujte v šľahaní (zaobídete sa aj bez stužovača, ale nič nepokazíte, ak ho použijete).
Postupne pridávajte práškový cukor, vanilkový extrakt (alebo koňak) a šľahajte, kým krém nezhustne.
Bežnú smotanu vyšľahajte osobitne metličkou (snažte sa o to, aby smotana nebola tekutá).
Do smotany na šľahanie pridajte kyslú smotanu a jemne metličkou všetko premiešajte.
To je všetko, krém je pripravený.
Upečené „korpusy“ a okraje torty potrite krémom, posypte rozmixovanými kúskami a vložte ju do chladničky na 8-12 hodín.
Zdroj: .