Pripravte si nakladané paradajky so zaujímavou zálievkou plnou rôznorodých chutí, ktoré vytvoria originálny celok.
Ingrediencie
- 8 kg paradajok
- 5 litrov vody
- 350 g soli
- 2 čili papričky
- 10 strúčikov cesnaku
- 1 koreň chrenu
- 1 paprika
- 5 pl cukru
- 1 zväzok malinových listov
- 1 zväzok višňových listov
- 1 zväzok ríbezľových listov
Postup
Množstvo uvedených ingrediencií je vhodné na 10-litrovú nádobu. Nádobu dobre umyte a osušte na slnku. Stredne pevné paradajky dôkladne opláchnite.
Nechajte ich vyschnúť a medzitým si pripravte zálievku. Obyčajnú jedlú soľ rozpustite vo vode a všetko dobre premiešajte.
Na dno nádoby položte niekoľko lístkov ríbezlí, čerešní a malín. Koreň chrenu nakrájajte na polovicu, podobne ako feferónky a strúčiky cesnaku – niečo z toho popridávajte k listom.
Na vrstvu týchto listov a ďalších ingrediencií poukladajte väčšinu pripravených paradajok. Na ne dajte zvyšok papriky a cesnaku.
Nakoniec pridajte aj zvyšné množstvo paradajok. Mali by vám vzniknúť 2-3 vrstvy. Poslednú vrstvu paradajok prikryte voňavými bylinkami.
Do nálevu pridajte cukor. Miešajte a nechajte sediment usadiť. Paradajky následne zalejte zálievkou a prikryte vekom. Oxid uhličitý by sa mal voľne uvoľňovať.
Ak dáte paradajky na chladné miesto, budú pripravené po mesiaci. Na teplom mieste (aspoň pri izbovej teplote) budú paradajky pripravené do 3 dní.