Slanina je produkt, ktorý je súčasťou takmer každej slovenskej kuchyne. Okrem toho, že chutí skvelo, podporuje našu imunitu a dokáže nás zasýtiť aj na niekoľko hodín dopredu. Nemusíte sa obávať, že z nej okamžite priberiete 5 kíl.
Obsahuje totiž mononenasýtené olejpvé a polynenasýtené mastné kyseliny potrebné pre každý organizmus. Slanina je cenená najmä pre obsah kyseliny arachidonovej, ktorá zodpovedá za normalizáciu cholesterolu a produkciu hormónov.
Dnes vám predstavíme recept, pri ktorom si chuť slaniny obľúbite ešte viac!
Ingrediencie
- 1 kg slaniny
- 360 g soli
- 80 g cukru
- 1 l vody
- Čierne korenie celé
- Bobkový list
- Cesnak
Postup
- Nalejte si vodu do hrnca, pridajte do nej soľ, cukor, korenie a bobkový list. Priveďte k varu a nechajte vychladnúť.
- Cesnak si nakrájajte najemno alebo ho prelisujte a posypte ním slaninu.
- Pripravením nálevom zalejte slaninu. Jeden deň ju nechajte len tak v kuchyni a na ďalší deň ju vložte do chladničky (na 24 hodín). Nakoniec ju položte na utierku, aby mohol nálev stiecť.
- Prajeme vám dobrú chuť!
Môžete pridať rôzne druhy korenia podľa vašich chutí. Hlavná vec – viac bobkových listov. Dodajú tuku zvláštnu pikantnosť.
Máte aj vy podobne chutný recept? Pošlite nám ho s postupom aj fotkami na radynadzlato@centrum.sk a radi ho uverejníme