Ak vás už unavuje tráviť veľa času pečením koláčov, môžete si pripraviť tento jednoduchý tvarohový dezert, ktorý nie je svojou chuťou o nič horší, ako drahé varianty z obchodov.
Na prípravu cesta potrebujete:
- 200 g pšeničnej múky
- 1 vajce
- 30 g cukru
- 5 g prášku do pečiva
- 100 g masla
Plnka
- 350 g tvarohu
- 300 g kondenzovaného mlieka
- 20 g múky
- 3 žĺtky
- vanilkový cukor – voliteľné
Ingrediencie na sneh
- 70 g cukru
- 3 bielky
- vanilkový alebo vanilínový cukor – voliteľné
Zvyšné ingrediencie:
- 400 g čerstvých jahôd
- mandľové lupienky
Postup
V mixéri si rozšľahajte múku, cukor a studené maslo, kým sa nerozpadnú. Potom pridajte prášok do pečiva, vajíčko a vypracujte cesto. Ak nemáte mixér, tieto kroky je možné urobiť aj ručne.
Formu na pečenie vysteľte papierom a cesto vytvarujte tak, aby bolo aj po celom jej obvode. Následne ho vložte na chvíľu do chladničky.
Náplň: Zmiešajte kondenzované mlieko s tvarohom. Prípadne môžete kondenzované mlieko nahradiť jogurtom alebo domácou kyslou smotanou. Ale v takom prípade pridajte ešte trochu cukru. Teraz pridajte žĺtky a múku, ktorú je možné nahradiť aj krupicou alebo škrobom. Pre jemnejšiu chuť pridajte aj jahody – bude stačiť 10 kusov. Hmotu rozšľahajte mixérom, čím jej dodáte nadýchanú konzistenciu.
Preložte plnku na cesto a rovnomerne ju rozmiestnite tak, aby bola nižšia ako bočné strany cesta, aspoň 1,5 cm.
Rúru predhrejte na 180 stupňov a pečte 30 – 40 minút.
10 minút pred koncom pečenia začnite šľahať bielky, potom pridajte cukor a šľahahjte, kým sa z hmoty nevytvorí stabilná pena.
Koláč vyberieme z rúry, na vrch rozložte jahody nakrájané na plátky a všetko potrite rozšľahaným snehom, ak je to potrebné, posypte mandľovými lupienkami.
Znížte teplotu v rúre na 150 – 140 stupňov a koláč pečte ďalších 10 minút. Keď je dezert hotový, najskôr ho nechajte vychladnúť vo forme a potom ho už môžete servírovať.
Zdroj: .