Tento koláč je možné pripraviť z akéhokoľvek bobuľovitého ovocia, ktoré máte radi, prípadne ho úplne vynechajte.
Ingrediencie
Cesto
- 100 gramov masla
- 240 gramov pšeničnej múky
- 20 gramov cukru
- 5 gramov vanilkového cukru
- 6 gramov prášku do pečiva
Krém
- 400 gramov mäkkého tvarohu
- 200 gramov smotany
- 2 vajcia
- 130 gramov cukru
- 10 gramov vanilkového cukru
- štipka soli
- 250 gramov mrazených malín
- 10 gramov pšeničnej múky
Postup
Začnite s tvarohovou zmesou. Do misky vložte 400 gramov mäkkého tvarohu
Môžete použiť akýkoľvek mäkký tvaroh, ktorý máte radi. Je možné ho nahradiť smotanovým syrom.
Tvaroh rozšľahajte, aby bol jemný a nadýchaný. Ak máte hrudkovitý tvaroh, je lepšie ho rozmixovať mixérom alebo pretlačiť sitkom, aby bol hladký.
K tvarohu pridajte 1 vajce, mixujte na nízkych otáčkach do hladka, no nepreháňajte to.
Pridajte druhé vajce, rovnakým spôsobom ho vmiešajte pri nízkych otáčkach do hladka.
Nasypte 130 gramov cukru, 10 gramov vanilkového cukru, štipku soli a pridajte aj 200 gramov kyslej smotany. Ak ju nemáte, môže byť nahradená hustým bielym jogurtom.
Miešajte pri nízkych otáčkach mixéra do hladka, neprešľahajte.
Pripravte cesto: V miske preosejte 240 gramov múky.
Pridajte 20 gramov cukru, 5 gramov vanilkového cukru, 6 gramov prášku do pečiva.
Miešajte, aby sa všetky suroviny dôkladne prepojili.
Koláč sa pripraví pomerne rýchlo, preto nezabudnite zapnúť rúru, aby sa predhriala na 180 stupňov. 100 gramov studeného masla obaľte v múke a nastrúhajte na veľkom strúhadle. Maslo pravidelne obaľujte v múke, aby sa neroztopilo.
Maslo s múčnou zmesou rozdrvte na drobky.
250 gramov mrazených malín posypte 10 gramami pšeničnej múky.
Miešajte, kým každá malina nie je pokrytá múkou. Bobule by sa nemali rozmrazovať vopred.
Je vhodné piecť koláč vo forme s priemerom 19 cm a odnímateľným dnom.
Dno formy prikryte papierom na pečenie.
Vytvoríte si 5 vrstiev nastrúhaného masla s múkou – pripravenú zmes si tak rozdeľte na 5 častí
Dno posypte prvou časťou a rovnomerne ju rozmiestnite po celom povrchu.
Tvarohovú zmes odoka rozdeľte na 4 časti – vzniknú vám tak 4 vrstvy tvarohového krému.
Časť náplne preložte do cukrárskeho vrecka a pokryte ňou maslovú mrveničku.
Maliny rozdeľte na 3 časti a 1/3 naneste na tvarohovú zmes.
Bobule posypte mrveničkou, na ňu následne naneste tvarohovú zmes, časť bobúľ naneste na tvarohovú zmes a bobule posypte mrveničkou.
Následne pridajte opäť tvarohový krém, ovocie, mrveničku a všetko zľahka pozatláčajte rukami.
Mrveničku pokryte zvyškom tvarohovej zmesi a zarovnajte. Na vrch pridajte aj zvyšok mrveničky.
Takto pripravený koláč vložte do rúry vyhriatej na 180 stupňov a pečte 60-70 minút dozlatista. Čas pečenia bude závisieť od vašej rúry. Koláč by mal získať pekný plochý klobúčik.
Koláč nechajte úplne vychladnúť. Keď sa tak stane, sám sa „usadí“ a môžete ho ľahko odstrániť z formy.
Nakoniec ho môžete posypať práškovým cukrom. Prajeme vám dobrú chuť!