Táto zmes zeleniny, paradajok, kapusty a sladkej papriky sa stane dokonalou súčasťou nejedného pokrmu, ktorý si pripravíte či už na jeseň alebo na zimu.
Na prípravu potrebujete:
- kapusta
- paradajky
- 1 cibuľa
- 1 mrkva
- 1 paprika
- listy alebo koreň chrenu
- kôpor
- 3 ks nového korenia na 1 sklo
- 5 ks čierneho korenia na 1 sklo
- 1 bobkový list na 1 sklo
Na prípravu nálevu potrebujete:
- 1,5 litra vody
- 2 pl soli
- 4 pl cukru
- 3 pl octu (9%)
Postup
Nakrájajte kapustu a paradajky dôkladne umyte.
Cibuľu nakrájajte na polovičné krúžky, mrkvu a papriku na prúžky.
Do sterilizovaných skiel vložte korenie, bobkový list, chrenové listy alebo koreň, kôpor – podľa vlastného výberu.
Každú paradajku prepichnite v blízkosti stopky a vložte do nádoby.
Zmiešajte zeleninu – kapustu, papriku a cibuľu, mrkvu a vkladajte po vrstvách do nádoby. Paradajky a šalát, až kým nenaplníte všetky sklá po vrch.
Naplňte ich vriacou vodou, prikryte vekom a nechajte pôsobiť 10 minút.
Vodu zo skiel prelejte do hrnca, pridajte soľ a cukor, priveďte k varu a varte 4 minúty. Nalejte ocot, premiešajte a varte ďalšiu 1 minútu.
Naplňte sklá uvareným nálevom, zatvorte viečkami a zabaľte do utierok, kým nevychladnú.
Skladujte v pivnici alebo pri izbovej teplote.