Nakladané paradajky s bazalkou sú skvelým riešením, ako si urobiť chutné zásoby na zimu k rôznym pokrmom. Okrem toho, marináda z paradajok sa dá nielen vypiť, ale použiť na výrobu krekrov alebo domácej horčice.
Ingrediencie
- paradajky, sladká paprika
- bylinky, bazalka, chrenové listy
- 2 strúčiky cesnaku na 1 zaváracie sklo
- 3 ks celého nového korenia
- 6 ks celého čierneho korenia
- 1 čl octu na 1,5 l sklo
- 1 pl soli
- 3 pl cukru
- 1 čl korenia na marinovanie paradajok
Postup
Na zaváranie je lepšie vybrať malé, pevné paradajky s hrubými šupkami, aby nepopraskali.
Sklá na zaváranie a viečka najskôr sterilizujte.
Do skiel vložte všetky koreniny, chrenové listy, kôpor a petržlenovú vňať, podľa chuti strúčiky cesnaku a kúsky viacfarebnej sladkej papriky.
Následne naukladajte vrstvu paradajok a opäť zeleninu, kúsky korenia, listy bazalky.
Paradajky naplníme až po vrch.
Do nádob nalejte vriacu vodu a prikryte viečkom. Necháme 15 minút pôsobiť.
Vodu sceďte a do každej nádoby pridajte lyžicu octu (70%) a lyžicu korenia, soli a cukru.
Nalejte vriacu vodu, zatvorte viečka a niekoľkokrát nádobu pretočte dnom nahor, aby sa rozpustila soľ a cukor.
Nádoby obráťte, zabaľte do utierky a nechajte vychladnúť.
Zaváraniny skladujte v špajzovej skrinke alebo v pivnici.
Zdroj: .