Možno vás prekvapí informácia, že zelenina v reštauráciách sa varí len zriedka a robí sa to len v prípade, ak to vyžaduje recept. V opačnom prípade sa zelenina pečie v rúre špeciálnym spôsobom…
Dôvod je známy každému, kto sa rád obracia v kuchyni. Počas varenia mrkva absorbuje veľa prebytočnej vlhkosti, čo ju robí vodnatou a chuť zeleniny sa stráca. Navyše, ak bola samotná mrkva nie príliš sladká, potom jej chuť v šaláte vôbec neucítite.
Prípadne môžete mrkvu napariť. Ale tento proces si vyžaduje veľa času. V reštauráciách ju preto radšej pečú.
Ako pripraviť mrkvu na šalát
V prvom rade treba surovú mrkvu ochutnať. Mrkva by mala byť sladká aj pred tepelnou úpravou. Následne ju ošúpte. Veľkú mrkvu prekrojte pozdĺžne na polovicu a malú nechajte vcelku.
Dôkladne ju potrite olivovým olejom a vložte do zapekacej misy. Soľ a korenie nie sú potrebné. Pridajte korenie do šalátu. Zeleninu pečte v rúre predhriatej na 180 stupňov približne 30 minút. Skontrolujte pripravenosť špáradlom.
- Advertisement -
V reštauráciách sa takto pečie nielen mrkva, ale aj iná zelenina. Napríklad zemiaky a repa. Ako pripravujete mrkvu na šalát vy? Podeľte sa o svoje skúsenosti!