Upečte si nadýchané a mäkké buchty, ktoré si vždy môžete naplniť rôznymi plnkami podľa vašich chuťových preferencií.
Z uvedeného množstva ingrediencií si pripravíte približne 16 kusov.
Čo na to potrebujete?
- 120 g hladkej múky
- 100 ml mlieka
- 15 g čerstvého droždia alebo 5 g sušeného
- 250 g hladkej múky
- 80 g cukru
- ½ čl soli
- 50 ml mlieka
- 1 vajce
- 50 g masla
- 4 g vanilkového cukru
- 200 g džemu alebo lekváru
Na potretie
- 1 pl mlieka
- 1 vajíčko
Postup
Teplé mlieko zmiešajte s cukrom a droždím, cesto prikryte utierkou a nechajte 2 hodiny na teplom mieste.
Vajíčka zmiešajte so soľou, cukrom a vanilkovým cukrom, zalejte mliekom a premiešajte.
Vymiešajte cesto a pridajte ho do hmoty s vajíčkami. Premiešajte, pridajte zmäknuté maslo, trochu preosiatej múky a opäť premiešajte.
Nasypte zvyšok múky, premiešajte a preneste cesto na stôl – mieste ho rukami približne 7-10 minút.
Formu na pečenie namažte rastlinným olejom, vložte do nej cesto, prikryte ho fóliou a nechajte 2 hodiny na teplom mieste.
Spracované cesto rozdeľte na 16 kúskov a prikryte ich alobalom na ďalších 10 minút.
Každý kúsok rozvaľkajte na hrubšiu placku vložte do nej plnku. Vyformujte si buchty.
Zapekaciu misu vymastite maslom a naukladajte tam buchty do kruhu. Strany buchiet taktiež potrite maslom alebo olejom, aby sa po upečení ľahko oddelili. Prikryte ich fóliou a nechajte pôsobiť 40 minút.
Mlieko rozšľahajte s vajíčkom a potrite vrch buchiet.
Rúru predhrejte na 190 stupňov a pečte približne 35 minút.