Vyskúšajte tieto sladké buchty z cesta s džemom – mäkké, nadýchané a hladké! Odporúčame vám ich vyrobiť a rozmaznávať nimi rodinu a priateľov! Pokiaľ radi maškrtíte a zároveň ste vášnivým kuchárom či kuchárkou, budete mať z tejto novinky dozaista radosť.
Čo budeme potrebovať:
Na cesto:
- 600 g hladkej múky
- 1 veľké vajcia alebo 2 malé vajcia
- 25 g čerstvého droždia alebo 8 g sušeného droždia
- 70 g cukru
- 1/2 lyžičky soli
- 90 g masla
- 280 ml mlieka
Pre náplň: 150 g hustého džemu (my sme použili jahodový)
ĎALŠIE
- 1 vajce – na potretie rožkov pred pečením
- 1 kocku masla – na potretie rožkov po upečení
- práškový cukor – na ozdobu
Ako budeme postupovať:
1. Zmiešajte teplé mlieko s rozdrobeným droždím, ½ lyžice cukru a 1 lyžicu preosiatej múky. Vzniknuté cesto nechajte 10-15 minút kysnúť na teplom mieste, aby sa v ňom aktivovalo droždie.
2. Do misy stojanového mixéra (alebo do obyčajnej misy, ak chcete cesto hniesť rukami) preosejte 550 g múky. Pridajte soľ, zvyšný cukor a vajcia. Cesto trochu premiešajte mixérom, na ktorý ste nasadili hák na cesto.
3. Vmiešajte vykysnuté cesto. Veľmi dobre premiešajte av prípade potreby pridajte zvyšnú múku.
4. Do cesta pridajte mäkké maslo (izbové teploty). Hneťte ho asi 10 minút, kým nebude hladké a nekysnuté.
5. Z cesta vytvarujte guľu a vložte ju do hlbokej, olejom vymastenej misy. Prikryte čistou kuchynskou utierkou a nechajte 60 minút kysnúť na teplom mieste.
6. Prenesieme ho na pomúčený stôl a trochu prehniteme. Potom ho rozdeľte na 12 rovnakých dielov a vytvarujte z nich guličky.
7. Prikryte guličky potravinovou fóliou a nechajte ich 10 minút odpočívať.
8. Každú guľôčku cesta rozvaľkajte na tenkú okrúhlu placku. K jednému okraju dajte lyžičku džemu.
9. Bočné okraje placky (kolmé k okraju vedľa džemu) ohnite dovnútra. Potom prehnite okraj, vedľa ktorého je džem, úplne ho zakryte a pevne prilepte, aby nevytekal. Nugát stočte do rolky.
10. Položte buchty „švom dole“ na plech vyložený papierom na pečenie a nechajte medzi nimi medzery.
11. Prikryte ich potravinovou fóliou a nechajte ich 10-15 minút „odpočívať“.
12. Potom ich potrite rozšľahaným vajcom pomocou silikónového štetca.
13. Rolky pečte 30 minút v rúre vyhriatej na 180-190 °C.
14. Vyberte ich z rúry a potrite maslom.
15. Preneste ich na gril a nechajte ich vychladnúť. Posypte ich práškovým cukrom.
16.Rolky s marmeládou položte na tanier a podávajte!