V lete sa určite nikomu nechce zapínať rúru a piecť komplikovaný koláč.
Nasledujúci dezert zvládne aj vaše dieťa. Môžete použiť akékoľvek ovocie – podľa sezóny alebo podľa želania. Koláč je vhodný do letného počasia, pretože je studený a ľahký.
Ingrediencie:
- 500 g kyslej smotany (15% tuku)
- 400 g ovocia
- 160 g cukru
- 3 pl želatíny
- 1 štipka vanilky
- 250 ml vody
Príprava:
Do pohára vody izbovej teploty pridajte želatínu a premiešajte. Nechajte pôsobiť 20-25 minút.
Keď želatína napučí, nalejte ju do hrnca, postavte na sporák a zohrejte na 70-80 stupňov. Nemala by vrieť! Odstráňte hrniec zo sporáka a ochlaďte ho na izbovú teplotu.
Kyslú smotanu vymiešajte s cukrom a vanilkou. Šľahajte dovtedy, kým sa cukor úplne nerozpustí.
Ovocie umyte a osušte, v prípade potreby ho odkôstkujte. Následne ho nakrájajte na malé kúsky.
Vychladnutý želatínový roztok nalejte do kyslej smotany a premiešajte. Hmota sa vám môže zdať trochu riedka, ale nebojte sa, všetko dokonale stuhne.
Na ozdobenie torty si nechajte ešte trochu ovocia. Do želé z kyslej smotany pridajte ovocie a dôkladne premiešajte, aby boli rovnomerne rozložené po celom objeme.
Želé s ovocím nalejeme do pripravenej formy alebo hlbokej misy. Zvyšok ovocia naukladajte na vrch ako ozdobu.
Tortu dajte stuhnúť do chladničky na cca 3-4 hodiny.
Keď koláč stuhne, oddeľte ho nožom od formy, tú následne otvorte a dezert preložte na tanier. Ak ste urobili koláč v miske, tak aby ste ho dostali von, musíte misku ponoriť do horúcej vody na 10-15 sekúnd.
Kyslá smotanovo-želatínová torta s ovocím je lahodná a mimoriadne jednoduchá na prípravu.
Zdroj: zborom.com