Toto jedlo chutí ako veľmi jemný smotanový syr, krémovej konzistencie a príjemnej arómy. Recept som hľadala na internete a teraz ho robím pravideľne.
Potrebujeme:
kefír, 2 l;
rastlinný olej, 150 ml;
aromatické korenie, cesnak, bazalka, 2 lyžičky;
soľ.
Postup:
Vezmeme 2 balenia kefíru. Vzal som kefír s obsahom tuku 3,2% na liter. Obe balenia dám pdo mrazničky, kým nie sú úplne zmrazené.
Môžete nechať na noc alebo dokonca ako ja na pár dní.
Odstránime obal a mrazený kefír dáme na plátno a na sito.
Keď sa roztopí, srvátka odtečie.
Teraz zložte gázu v niekoľkých vrstvách.
Keď všetku srvátku scedíme, hmotu rozmrazíme, vezmeme čajovú lyžičku, alebo lyžičku na zmrzlinu a s jej pomocou formujeme guľky o niečo väčšie ako orech.
Tip: hmotu podľa chuti osolte. A ak je vaša hmota príliš suchá, pridajte do nej trochu srvátky.
Nalejte trochu rastlinného oleja do čistej a suchej nádoby a pridajte svoje obľúbené korenie, aromatické byliny, sušený cesnak.
Guľôčky s tvarohom opatrne vložte do nádoby s olejom, nádobu zatvorte viečkom a vložte na niekoľko hodín do chladničky, aby boli guľky nasýtené arómami a príchuťami korenia.
Jedná sa o veľmi originálne a chutné predjedlo, ktoré sa hodí k rôznym jedlám.